Пак ни бъркат в джоба: Скок в цените на горивата по Великден?

Пак ни бъркат в джоба: Скок в цените на горивата по Великден?
A A+ A++ A

Международни анализатори на пазарите на горива разчитат страните на ОПЕК+ на срещата си през юни да разблокират намаления добив, който да се увеличи и така цените да паднат

Цените на горивата може да последват петрола и да тръгнат нагоре заради международни конфликти и договорки. Ново успокояване на пазарите и цени, близки до сегашните, обаче прогнозира за лятото шефът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

На срещата на страните, износителки на петрол ОПЕК+, те потвърдиха договорката си за съкратено производство.

Заради опасения от по-слабото предлагане петролът поскъпна до близо 90 долара за барел. JP Morgan пък прогнозира, че дефицитът може да изпрати цената на петрола до 100 долара за барел.

По Великден ще видим какво ще стане, защото брендът на петрола тръгна нагоре – над 89 долара за барел. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев за „Телеграф“.

Няколко са основните фактори, за да продължи нагоре. Първият са геополитическите рискове около Израел.

Ударът по иранското консулство в Дамаск породи рискове от разширяване на конфликта. Украинските военни продължават да атакуват производствени мощности в Русия, което също създава рискове.

Третото нещо е, че данните за запасите на САЩ както за суров петрол, така и за нефтопродукти са по-ниски от очакванията.Влияние ще окажат и данните за шестмесечието как се развива икономиката на Китай. Ако те са положителни, нищо чудно петролът да мине 90 долара за барел. Ако нищо не се развие в Израел – може и да не мине. Много са факторите, които влияят и в двете посоки, обясни Светослав Бенчев.

В България засега всичко върви, няма никакви проблеми нито с доставяните количества, нито с нещо друго, категоричен е шефът на БПГА.

Той уточни, че трябва да се види как ще се отрази на местния пазар сериозният инцидент в румънската рафинерия „Петромидия“, да не се увеличи търсенето на горива. Надявам се на стойности около сегашните цени на горивата, заключи Бенчев.

Международни анализатори на пазарите на горива също разчитат страните на ОПЕК+ на срещата си през юни да разблокират намаления добив, който да се увеличи и така цените да паднат.

Литър от масовия бензин А95 се е продавал средно по 2,68 лева вчера, показа проверка в сайта Фуело.нет. Цените по бензиностанциите в страната са варирали от 2,39 лв./л до 2,89 лв./л. За месец средната цена на горивото е скочила с 2 стотинки на литър, за година – с 12 стотинки, а за 3 години поскъпването е средно с 60 стотинки - от 2,08 лева до сегашната средна цена от 2,68 лв.

Дизелът се е продавал средно по 2,78 лева за литър, като цената в различните търговски обекти е била между 2,45 лв./л и 3,02 лв./л. За 3 години неговата средна цена е скочила със 70 стотинки – от 2,07 лв./л на 3 април 2021 г. до сегашната 2,78 лв./л.

На Балканите България държи първенство с най-ниска цена на пропан бутана.

Вчера автогазът се продаваше средно по 1,25 лева за литър, като цената варираше от 1,09 лева до 1,44 лева. Турция е след нас с цена от 1,26 лева/литър, а Румъния е на трето място по евтиния с 1,27 лева/литър.

В южната ни съседка на най-ниска средна цена се продават бензинът А95 и дизелът – съответно по 2,45 лв./л и 2,36 лв./л. В Гърция бензинът се продава най-скъпо – средно по 3,80 лв./л, а дизелът е с най-висока средна цена в Сърбия – 3,37 лв./л.

#горива #поскъпване #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?