Министър Кондева: Министерството на здравеопазването е предприело мерки за разпространението на коклюш

Министър Кондева: Министерството на здравеопазването е предприело мерки за разпространението на коклюш

МС

A A+ A++ A

Министерството е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш, като е изпратило писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи, като неимунизираните да се обхващат при първа възможност. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева във връзка с двата смъртни случай от коклюш при новородени в доимузиционна възраст.

Здравният министър коментира, че от началото на годината до момента са регистрирани общо 205 случая, като голяма част от тях са на деца на възраст 0-19 г. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че от средата на 2023 г. се съобщава за увеличаване на случаите на коклюш в Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Швеция и Норвегия, което нарастване продължава и през 2024 г. По думите му това се наблюдава и в други държави в света, сред които Австралия, САЩ, Великобритания и др.

Заболяването е с циклично протичане и пиково през 3-5 години, дори и в държави с високо ваксинално покритие. В тази връзка доц. Кунчев поясни, че в България изпълнението на имунизационния календар стига до 92%.

Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) ще извършват анализ на спазването на имунизационния календар в страната.

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите