НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Стопкадър/ФБ/НАТО

A A+ A++ A

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари.

Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове.

Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити и партньорите могат да помогнат, каза украинският президент Володимир Зеленски след поредните смъртоносни руски въздушни удари. Вчера в Днепропетровска област загинаха 8 мирни жители. Поразени бяха железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Южни. В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви Зеленски на виртуалната среща на министрите на отбраната от НАТО. Зеленски повтори, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.

"Нашето небе трябва отново да стане безопасно и това е възможно. Зависи напълно от вашия избор, който да покаже, че наистина сме съюзници", каза украинският президент.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща страните от алианса да продължат да помагат на Киев.

"В допълнение към "Пейтриът" има и други оръжия, които съюзниците може да предоставят, включително френската "Сампти". А много други, които не разполагат налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна, посочи той.

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

Руските власти съобщиха, че мъж и жена са загинали в Белгородска област при атака на украински дронове. В Калужка област при взрив на дрон е била поразена енергийна инстраструктура, подобен инцидент има и в Смоленска област. За пожар на енергийна инфраструктура заради свален дрон съобщават и в Брянска област, където са унищожени шест такива устройства, също в Курска и Тулска област.


#НАТО #оръжие за Украйна #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?