"Гняв": Посветиха рап парче на Даная

"Гняв": Посветиха рап парче на Даная
A A+ A++ A

След две седмици се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная, която почина в болница "Пирогов". В нейна памет една рап песен със стотици споделяния в социалните мрежи напомни за трагичния случай с цел да насърчи хората да се включат към подписката "Даная за живот". Тя призовава за спешни реформи в детското здравеопазване, пише NOVA.

Песента се казва "Гняв". Посветена е на Даная, а изпълнителят е Алекс Меламед, маркетинг директор в първата компания еднорог у нас, оценена на 1 милиард долара.

"Некомпетентност и посредственост на нашата държава. Точката на прекипяване на този гняв беше случката с Даная и всички последвали случки с борбата на Ани с нашите институции. Много исках да подкрепя каузата на Даная и какъв по-добър начин от това да си излея всичко в студиото", казва Меламед.

Песента е за една гневна разходка в центъра на София, която започва от улица "Иван Шишман". "Първата случка от моята разходка в песента е, когато видях едни деца, не знам на каква възраст, тийнейджъри, от които две-три момчета ритаха друго на земята. Едни се смееха, други го насърчаваха. И момчето на земята казваше да спрат и нещо в гласа му ме върна в моето детство и си казах: "Ние въобще не сме мръднали през цялото това време", разказва певецът.

"20 метра по-късно стигам до пешеходната пътека, която ми напомня за Петър Тодоров и аз си припомням това име. Защото гнева ми е както към институции, така и към конкретни хора, които правят страната ни каквато е, изтъкана от гняв", посочва той.

Песента на корпоративния рапър Алекс е форма на протест. Но и напомняне. "Аз не живея с илюзията, че утре всичките тези хора, които поддържат тази корумпирана система, ще чуят един рапър и ще си кажат: "Е, как не сме се сетили, че сме супер нещастници". Искам и други хора, които се гневат ей така разхождайки се по тяхната уличка и после се прибират и забравят и на тях да им стигне точката на прикипяване. Това е проблем на абсолютно всички нас", пояснява Меламед.

Като гневни граждани да изискаме шестте незабани реформи в детското здравеопазване, за които настоява инициативата "Даная за живот”. Пунктове за събиране на подписи има в цялата страна.

"Може да видите накратко шестте проблеми, които предлагаме и събираме подписи. В най-общ смисъл това са неща, които трябваше отдавна да са се случили и във всяка една държава те са факт. Тъжно е, че трябва гражданска инициатива да събира подписи, за да се променят. Тук не става въпрос за някаква генерална, здравна реформа, не претендираме за такова нещо", разказва той.

Подписката ще бъде внесена в Народното събрание на 9 май, когато се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

#Даная

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници