Служебните правителства в историята на България

Служебните правителства в историята на България
A A+ A++ A

Служебните правителства в историята на България. Справка показва, че премиерът Димитър Главчев ще бъде вторият служебен премиер и служебен министър на външните работи едновременно в най-новата политическа история на България.

► Ето кога и какви служебни правителства е имало в България:

В първото изобщо в историята на страната ни служебно правителство - това с премиер Ренета Инджова /управлявало от 17 октомври 1994 до 25 януари 1995/, постът на премиер не се съчетава с този на служебния министър на външните работи. Тогава напълно безпартийният Иван Станчов заема поста за времето на служебния кабинет.

Във второто служебно правителство - на Стефан Софиянски, управлявало от 12 февруари 1997 до 21 май 1997 г., премиерът и министърът на външните работи също са различни. Тогава служебен външен министър е Стоян Сталев, също безпартиен.

В третото служебно правителство под ръководството на Марин Райков, назначено след подадената оставка на кабинета „Борисов“ в отговор на антимонополните протести в страната и след провалените 3 опита за съставяне на правителство, се въвежда практиката на съчетаване на поста на служебния премиер и на служебния министър на външните работи. В кабинета "Райков", управлявал страната от 13 март 2013 до 29 май 2013 г., за министър на външните работи е назначен също Марин Райков.

Следва служебното правителство на Георги Близнашки, където практиката премиерът да е и външен министър, е прекратена. Кабинетът на Близнашки управлява от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 г., като там за служебен външен министър е назначен Даниел Митов, тогава от "Движение "България на гражданите".

Правителството на Огнян Герджиков е деветдесет и петото правителство на Република България, и пето служебно в историята на страната ни. То е назначено на 27 януари 2017 г. от президента Румен Радев, и управлява до 4 май 2017 г. В него външен министър е Ради Найденов.

Първото служебно правителство на Стефан Янев е и шестото служебно. То е назначено от президента Румен Радев и действа в периода 12 май – 16 септември 2021 г., като на 14 септември 2021 година става най-продължително управлявалото служебно правителство в българската история, надминавайки продължителността на това на епископ Климент през 1879 – 1880 година. В него премиерът също не е министър на външните работи - на поста в МВнР е назначен безпартийният Светлан Стоев.

Във втория кабинет на Стефан Янев Светлан Стоев отново е назначен като служебен външен министър. Второто служебно правителство на Янев действа от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г., назначено от президента Румен Радев.

Първото служебно правителство на Гълъб Донев е стотното правителство на Република България и осмото служебно след 1990 г. То е назначено на 2 август 2022 г. с указ № 215 на президента Румен Радев и е най-дълго управлявалото служебно правителство (185 дни). На 3 февруари 2023 г. с е разпуснато от президента. В него поста на служебен министър на външните работи заема Николай Милков.

Милков продължава работата си начело на МВнР и във второто служебно правителство на Гълъб Донев (и девето служебно в най-новата история на страната). То управлява от 3 февруари 2023 до 6 юни 2023 г.

Така в 10-ото служебно правителство в историята на страната - на Димитър Главчев, назначено от президента Румен Радев, служебният премиер ще заема и поста на външен министър.

Иначе, в световната история - не в служебни, а в редовни кабинети, само в три държави по света - Фиджи, Самоа и Катар, постът на премиера и този на външния министър, се заемат от един и същи човек.

#Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници