Хлебопроизводител: Това е абсурдно!

Хлебопроизводител: Това е абсурдно!
A A+ A++ A

В последния ден на парламента депутатите удължиха срока, в който ДДС за хляба и брашното ще е 0%. Наложи се мярката да влезе в сила след серия от процедурни хватки. Депутатите решиха да въведат и лимит за надценките на хляба в търговската мрежа - до 15%.

"Ние сме благодарни за решението, че все пак беше удължен срокът за нулевото ДДС на хляба и брашното. По този начин ще можем да задържим цените. Ако се налагаше това нещо да се случи през летния сезон, щеше да е шокиращо за всички, основно за хлебопроизводителите. Според нас това решение работи вече около 3 години. Още с премахването на ставката всички намалиха цените с около 20%. В момента пазарът е сравнително стабилен. Мярката работи и смятаме, че ще работи и няма да има съществени промени. Ако се наложи някаква промяна, това ще е увеличение на работната заплата", заяви председателят на РСХС - Бургас Димитър Людиев за "България сутрин".

Той смята, че малките производители не могат да си позволят по-голяма надценка от 15%.

"Според нашите разчети полза има не само за производителите, но и за потребителите. В нашия бранш конкуренцията е доста сериозна от години и това ограничение за 15% ще бъде валидно само за големите вериги. Малките търговци и самите хлебопроизводители не могат да си позволят повече от 15% надценка, защото ще загубят от клиентите си. При големите производители надценката е над 30%", допълни Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му произвеждаме повече от необходимата реколта за страната, а реколтата е добра.

"Засега нашата информация е, че реколтата е добра, очакват се добри показатели, няма място за притеснение. Украинското зърно трудно може да влезе в България, защото изискванията за качеството са доста по-високи. България е производител - произвеждаме около 6-7 пъти повече пшеница, отколкото е необходима за нашия пазар. Надяваме се да няма природни катаклизми и да се запазят така нещата", каза още Людиев.

Хлебопроизводителят е категоричен, че цената на един козунак няма как да е 100 лв., а нормалната цена е от 4-5 лв.

"100 лв. е един козунак, защото някой иска такава цена, а друг му я дава. Няма основание един козунак да струва 100 лв., това е абсурдно. Пекарна с качествен козунак, направен с качествени продукти, около 4-5 лв. е нормалната цена", добави Людиев.

#козунак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите