Радев : 2% разходи за отбрана вече не са достатъчни

Радев : 2% разходи за отбрана вече не са достатъчни

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет". Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини, каза Радев по повод Деня на българската армия.

"Напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно".

Поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента"


Трябва да има много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика и изразходването на ресурсите, посочи той.

"Хората трябва да виждат в Българската армия надеждна сигурност в рамките на колективната отбрана".

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат - така президентът коментира промените в Закона за хазарта.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?