Избраха първите 10 финалисти на Евровизия, има изненади

Избраха първите 10 финалисти на Евровизия, има изненади
A A+ A++ A

10 от държавите, които ще преминат към финала на конкурса за песни „Евровизия“, едно от най-големите певчески състезания в света, бяха избрани след първия полуфинал, който се проведе снощи в шведския град Малмьо.

Страните, които си запазиха място в съботния финал, са Сърбия, Португалия, Словения, Литва, Украйна, Финландия, Кипър, Хърватия, Ирландия и Люксембург.

Отпаднаха Австралия, Азербайджан, Исландия, Полша и Молдова.

Австралийското дуо Electric Fields се надяваше, че техният хит "One Milkali", чийто текст е отчасти на аборигенски език, ще ги изстреля на финала, но бяха разочаровани.

Ирландската гот-електро-поп група Bambie Thug (на снимката горе) се надяваха да стигнат до финала с песента си "Doomsday Blue", но бяха принудени да сменят сценичния си грим, който беше преценен за пропалестински.

Полуфиналът във вторник включваше и изпълнения на две от така наречените големи пет страни, които осигуряват по-голямата част от финансирането за състезанието – Обединеното кралство и Германия, както и Швеция, които като победители от миналогодишната "Евровизия" са тазгодишните домакини, а също и автоматични финалисти.

Следващият полуфинал трябва да се проведе в четвъртък вечерта, когато ще бъдат избрани още 10 държави от 16 участници. В четвъртък ще се представят и останалите три от Голямата петорка: Франция, Испания и Италия.

Организирана от Европейския съюз за радио и телевизия, „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. насам. Тя привлича огромен зрителски интерес, като през 2023 г. са я гледали над 160 милиона души.

Големият финал ще бъде в „Малмьо Арена“ в събота вечер от 19 часа по Гринуич.

#"Евровизия"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?