Временни противоепидемични мерки срещу коклюша от днес

Временни противоепидемични мерки срещу коклюша от днес

inews.bg/Марио Евстатиев

A A+ A++ A

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението на такъв човек продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата.

Ако случаят е в детска градина или училище, се засилват дезинфекцията и проветряването, провежда се ежедневен филтър на децата за симптоми, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се допуска до останалите, а завръщането му в групата се случва след представяне на документ, че не е заразно болно.

Лабораторни изследвания за коклюш ще се правят безплатно на хора, които имат клинични симптоми на заболяването - лекарят ще взима проба и ще я изпраща до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от големите градове.

Вече е възможно по-ранното имунизиране на бебета срещу инфекцията. При навършени 6 седмици е възможно и поставяне на ваксина срещу пневмококи. От днес е организирана имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират. Те могат да проверят къде се случва това по области - на сайта "Плюс Мен".


#коклюш #МЗ #противоепидемични мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?