Такситата на бунт! Блокират София

Такситата на бунт! Блокират София

Bulphoto - архив

A A+ A++ A

Протест на таксиметрови шофьори ще блокира София, а причината за недоволството им е липсата на достатъчно места по регламентираните стоянки. Поради тази причина шофьорите нямат къде легално да престояват по време на работа и в резултат ежедневно получават глоби и актове от полиция и автоинспекция.

Бунт

Протестът се организира от Националния таксиметров синдикат (НТС) и ще започне на 14 май, вторник, в пространството по ул. „Гурко“ между Националния стадион „Васил Левски“ и Спортната палата. В 10 ч. оттам ще тръгне шествие в посока сградата на Столична община на ул. „Московска“.

„Там ще останем колкото време е необходимо, докато не чуем от ръководството на общината за ясни и категорични ангажименти, с които да се откликне на проблема“, каза за „Телеграф“ Красимир Цветков от НТС.

Според него закриването на такси стоянките е постоянна политика на общината от години, като от 2016 г. насам 45% от тях са били закрити. „За този период браншът е платил над 26 млн. лв. данъци, а в същото време стоянките намаляват, като в момента те стигат за около 11% от такситата в града“, обясни Цветков. По данни на общината по регламент само за центъра трябва да има 171 места по стоянките. В момента обаче те са под 100. В цяла София пък според НТС трябва да има 131 стоянки с общо 729 места. Реално бройката е наполовина и така за 89% от колите няма място за законно изчакване без риск от глоби.

Искания

Към този момент протестът не е подкрепен от Съюз „Такси“, най-голямото сдружение на таксиметрови шофьори в София. Причината е, че оттам не искат да участват в протестни действия по време на предизборна кампания. „Същевременно предстои да проведем среща със зам.-кмета на София по транспорта, на която ще поставим нашите искания, тъй като проблемът наистина е голям“, заяви за „Телеграф“ Кирил Ризов от Съюз „Такси“. От съюза ще настояват за повече стоянки, на които да има мобилни тоалетни, които да се отварят с чипове, които само таксиметровите водачи ще имат. Друго тяхно искане е по стоянките общината да изгради зарядни устройства за е-автомобили. На тях отново чрез специални карти ще могат да зареждат само таксиста, пише "Телеграф".

#протест #таксита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти