Лекар каза на какво се дължи бума на коклюш у нас

Лекар каза на какво се дължи бума на коклюш у нас
A A+ A++ A

Лекари поискаха неваксинирани деца да нямат право на достъп до масовите училища. В някои области от страната започнаха проверки за стриктното изпълнение на имунизационния календар.

„Отдавна в България съществува правилото веднъж в годината общопрактикуващият лекар да издава здравно-профилактична карта за всяко дете. Тя служи на училищния персонал и служителите в детските градини. Тяхната роля е да определят могат ли децата да посещават учебните заведения при непълен имунизационен статус”, каза в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов. По негови думи проверките на тези документи са задължителни и трябва регулярно да се правят и от органите.

„Откакто навлезе здравно-информационната система в електронния обмен на данни, фалшификати не може да има. Ако има някакви пропуски, то те са сведени до минимум”, убеден е д-р Михов.

Според него съвременната ваксина срещу коклюш е доста нетрайна, като имунитетът е няколко години. Медикът посочи, че на това се дължи и бумът на коклюш. „При коклюша реимунизациите са пет, но и те не са достатъчни”, добави лекарят.

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?