Светът е потресен от смъртта на президента на Иран, обявиха го за мъченик

Светът е потресен от смъртта на президента на Иран, обявиха го за мъченик

БТА

A A+ A++ A

Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури потвърди смъртта на държавния глава на страната Ебрахим Раиси в катастрофа с хеликоптер на връщане от Азербайджа.

"Ние принадлежим на Аллах и при Него ще се върнем“, написа Мансури в социалната мрежа X, като допълни публикацията с хаштаг, използван за търсене на снимки на Раиси. Текстът на съобщението е фраза, която се споменава в Корана и се произнася от мюсюлманите след новината за смъртта на близък човек.

Иранският държавен телевизионен канал IRIB също потвърди смъртта на Раиси и другите пътници на борда на президентския хеликоптер: министърът на външните работи на Хосеин Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и имамът на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем.

"Президентът на Иран и неговият антураж загинаха при инцидент с хеликоптер... Ебрахим Раиси, президентът на страната ни, загина при катастрофа с хеликоптер в планински район в Северозападен Иран, външният министър Хосеин Амир Абдолахян също е сред жертвите“, съобщи по-рано агенция Mehr.

Хеликоптерът, превозвал държавния глава на Иран и делегация на Техеран, е изгорял напълно при катастрофата в североизточната част на страната, разкри пожелал анонимност източник на Reuters от близкоизточната страна

Anadolu Agency съобщи, че турски БпЛА е локализирал мястото на катастрофата. Според иранската агенция IRNA издирвателно-спасителните операции са продължили през цялата нощ, въпреки студа и дъжда. Иранската армия се е включила в издирването.

"Виждаме останките и ситуацията не изглежда добра. От откриването на мястото на катастрофата не са открити никакви признаци на живот сред пътниците на хеликоптера“, подчерта на свой ред ръководителят на иранския клон на "Червения полумесец“ Пирхосейн Коливанд пред държавната телевизия.

След като новината за смъртта на държавния глава бе потвърдена Министерският кабинет на Иран се събра на извънредно заседание в понеделник сутринта. В изявлението на правителството се казва, че се потвърждава за "мъченическата" смърт на президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.

Кабинетът направи изявление, в което изрази съболезнования във връзка с кончината на президента и неговите спътници в инцидента.

Министрите отдадоха почит на покойния президент за неуморните му усилия, като заявиха, че Раиси е посветил живота си на иранската нация.

Те подчертаха, че ще се придържат към начина, по който президента е служил на страната и увериха иранския народ, че административните дела няма да бъдат прекъснати.

Както БЛИЦ писа трагичният инцидент се случи, докато президентът и приближените му се връщаха от района Хода Афарин в северозападната иранска провинция Източен Азарбейджан след откриването на язовир на общата граница с Република Азербайджан.

Инцидентът е станал в резултат на гъста мъгла в региона, която затрудняваше и работата на спасителните екипи.

Хеликоптерът се е разбил в близост до медна мина "Сунгун". Тя се намира между Джолфа и Варзакан в провинция Източен Азербайджан в Иран и е на около 70-100 км от град Табриз, един от най-големите градове в Иран и градът, към който са се отправили президентът на Иран и външният министър.

Началникът на щаба на иранските въоръжени сили Мохамед Багери издаде заповед за използване на цялото оборудване и капацитет на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) и правоприлагащите органи за намиране на хеликоптера. От неделя насам в гористия и планински район са изпратени 40 отделни спасителни екипа.

Хора в различни градове на Иран се събраха, за да се молят за президента Раиси и неговите спътници.

Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей изрази загриженост за изчезналия хеликоптер по време на среща със семействата на служители на IRGC.

"Надяваме се Бог да върне почетния президент и неговите спътници в обятията на нацията", заяви той.

"Всички трябва да се молят за здравето на тази група държавни служители. Иранската нация не трябва да се притеснява или безпокои, няма да има прекъсване на работата на страната", допълни Лидерът.

Заради тежките метеорологични условия районът беше достъпен само за наземни екипи, тъй като въздушните подходи бяха невъзможни.

Планинският терен и природните препятствия направиха комуникацията с антуража на президента почти невъзможна.

Репортер на иранската телевизия заяви, че с настъпването на тъмнината и студа екипите, които се приближават към мястото, избягват да пътуват с автомобили, тъй като пътищата в района не са асфалтирани, а дъждът прави земята кална.

В знак на регионална солидарност други държави, включително Турция, Италия и Катар, изразиха подкрепата си за Иран след катастрофата. Държавите незабавно отправиха своите съболезнования и изразиха готовност да окажат необходимото съдействие.

В катастрофата загинаха президентът Раиси, външният министър Амир Абдолахиан, ръководителят на петъчните молитви в Табриз аятолах Мохамед Али Ал е Хашем, губернаторът на Източен Азарбайджан Малек Рахмати, както и членове на екипажа и охраната на президента.

Както следва след смъртта на президента?
Съгласно иранската конституция първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер ще оглави кабинета на министрите по преценка на лидера на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей преди избирането на нов президент.

Конституцията предвижда в рамките на 50 дни да бъде сформиран съвет, състоящ се от председателя на парламента, ръководителя на съдебната власт и първия вицепрезидент, който да предприеме мерки за избор на нов президент, съобщава Tasnim News Agency.

Раиси беше избран през 2021 г., затова следващите редовни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 г. Предвид конституционните срокове може да се очаква предсрочният вот да бъде произведен в началото на юли.

Източник съобщи, че Висшият съвет за национална сигурност не е провел заседание във връзка с инцидента с хеликоптера, превозващ президента на Иран и неговите спътници.

Той добави, че слуховете, разпространявани в социалните медии, за провеждане на извънредно заседание на съвета, са неверни, пише Tehran Times.

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?