Възможно ли е? Дълбок океан дреме под Европа!

Възможно ли е? Дълбок океан дреме под Европа!

Pixabay

A A+ A++ A

Много от луните на Юпитер отдавна пленяват въображението ни. Сгушена в сянката на газовия гигант, Европа се смята, че крие масивен, скрит океан под ледената си обвивка, изкусителна перспектива за живот извън Земята.

Сега, благодарение на космическия кораб Juno на НАСА, имаме свеж поглед с висока разделителна способност към този енигматичен свят и той разкрива повече, отколкото някога сме си представяли.

Дълбокият океан на Европа и ледената черупка

Европа, една от най-големите луни на Юпитер, очарова учените от десетилетия. Нейната ледена повърхност, уникалните геоложки особености и потенциалът за приютяване на живот го правят основна цел за изследване.

Повърхността на Европа е покрита с дебел слой лед, оценен на дебелина около 15-25 километра. Учените смятат, че под този лед има огромен океан от течна вода, който вероятно съдържа два пъти повече вода, отколкото всички океани на Земята взети заедно.

Геоложка активност и характеристики на повърхността

Ледената черупка на Европа показва различни геоложки характеристики, включително:

Хребети и ивици: Дълги линейни пукнатини и хребети пресичат повърхността, като някои се простират на хиляди мили.
Хаотичен терен: Региони, където повърхностният лед изглежда начупен и замръзнал отново в хаотична бъркотия.
Кратери от удар: Малко на брой, което предполага сравнително млада и динамична повърхност, която често се обновява.

Блуждаещите полюси на Европа над течния океан

Европа не е статична, замръзнала топка. Изображенията на Juno подкрепят теорията за "истинското полярно блуждаене", феномен, при който ледената обвивка на луната се измества и плъзга върху течния океан отдолу. Това е като гигантски пъзел, който бавно се пренарежда, като с времето се образуват нови пукнатини и ръбове.

"Истинско полярно блуждаене възниква, ако ледената обвивка на Европа е отделена от нейната скалиста вътрешност, което води до високи нива на напрежение върху обвивката, което води до предвидими модели на счупване", обяснява Кенди Хансен, съ-изследовател на Juno, който ръководи планирането на JunoCam.

Тези преместващи се плочи могат да имат отражение върху потенциалната обитаемост на Европа. Движението на леда може да донесе хранителни вещества и енергия от океана на повърхността, създавайки условия, които могат да поддържат живота, пише Meteo Balkans.

Регион "Птицечовката".

Една от най-интригуващите характеристики, заснети от Джуно, е хаотичен регион, наречен "Птицечовката".

Тази област има разбъркан пейзаж с хребети, хълмове и тъмни петна. Тези характеристики подсказват скорошна повърхностна активност и потенциално присъствие на подземни води.

Птицечовката не е единственият признак за активност в Европа. Джуно също засне изображения, които изглежда показват отлагания на шлейф.

Тези отлагания може да означават, че водните пари изригват от океана под леда. Тези струи биха могли да осигурят директен начин за вземане на проби от повърхността на луната и търсене на признаци на живот.

Бъдещето на изследванията на Juno върху Европа

Прелитането на Juno над Европа беше кратко, но предостави изобилие от информация за размисъл. Това е и изкушаващ преглед на това, което предстои.

"Тези характеристики подсказват днешната повърхностна активност и наличието на подповърхностна течна вода на Европа", каза Хайди Бекер, водещ съ-изследовател за Stellar Reference Unit на Juno

"Изображението на SRU е висококачествена базова линия за конкретни места, към които мисията Europa Clipper на НАСА и Juice на Европейската космическа агенция ( ESA ) могат да се насочат, за да търсят признаци на промяна и саламура", заключи Бекер.

Тези мисии ще носят набор от инструменти, предназначени да изучават състава на Европа, характеристиките на повърхността и потенциала за живот. Те ще картографират повърхността на луната в безпрецедентни детайли, ще търсят струи водна пара и дори ще се опитат да вземат проби от подземния океан.

Вечното очарование на Европа

Европа винаги е била източник на учудване и спекулации. Това е свят, който предизвиква нашето разбиране за това къде може да съществува живот.

Изображенията от Juno само задълбочиха това очарование. Те разкриват динамична и активна луна. Европа има скрит океан, който може да крие ключовете към някои от най-големите въпроси в науката.

Пътуването до Европа едва започва и обещава да бъде вълнуващо. Докато продължаваме да изследваме този далечен свят, може да открием, че не сме сами във вселената , че животът може да процъфтява на най-неочаквани места.

Европа, някога мистериозна луна, сега е фар на надежда в стремежа ни да разберем космоса и нашето място в него.

#океан #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?