„На Майка България“ – поетичният сборник на Георги Връбчев вдъхва надежда

„На Майка България“ – поетичният сборник на Георги Връбчев вдъхва надежда
A A+ A++ A

В новата стихосбирка „На Майка България” Георги Връбчев възвисява бележити личности от българската история и литература, посвещавайки им поетични опуси, които вдъхват надежда и кураж, като свързват настоящето с паметта на времето.


С признателност и преклонение, стихотворенията отдават своеобразна почит към духа и словото на велики писатели и поети, като Иван Вазов, Христо Ботев, Никола Вапцаров Христо Смирненски и Димчо Дебелянов, както и на могъщи владетели, като Цар Самуил, Хан Тервел, Свети Княз Борис Първи и Цар Симеон Велики.


„На Майка България” (издателство „Планини“) е необикновена книга, която докосва сияйни светини, извор на живот, вяра и идентичност, като отвежда читателя в онази най-свидна и красива България, която всеки от нас е скътал и пази в сърцето си. Историческата действителност, която Георги Връбчев пресъздава с достоверни факти от отделни епохи, както и творческите похвати, използвани от него, показват задълбочените познания на автора, резултат от които е и усещането за приемственост и проникновение. Макар че книгата излезе наскоро, първият тираж е изчерпан, като новото издание е вече по книжарниците.


Като концептуална същност, стихосбирката е разделена условно на две водещи теми. В първата – българският народ е в центъра, а във втората, която е общонационална, общочовешка и по-съвременна, поемите са посветени на нацията и на значими за България и обичани от автора поети. Стихотворенията са написани в стила на всеки поет, като поставят въпроси, които ще развълнуват хората, родени, израснали и живеещи в България.


„Обичта към родината е естествена и вродена, българинът трябва да има самочувствие, да бъде горд със себе си, с народа и нацията си. Сигурен съм, че има нещо различно, нещо по-особено в нас, като дух, душевност и потенциал, което въпреки всичко ни води напред в тежки периоди, дори сега, когато настоящето е трудно и несигурно. Затова трябва да вярваме в себе си, в България и в непреходната мисия на българщината”, споделя в свое интервю Георги Връбчев, автор на пет книги и носител на няколко международни награди от литературни конкурси в Италия и Израел.


Стихотворението „На Майка България“, на което е озаглавена книгата, печели първо място на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, Израел, а в Италия е издадено като част от сборника „L`ATTESA”(„Очакване”). В рамките на инициативата „Българското слово без граници“, поемата обиколи редица български общности по света, като достигна до много деца в училищата зад граница.


Писмеността и книжовността имат специално място в новата книга, в която кирилицата е издигната на пиедестал от писателя, посветил стихотворение на Свети Климент Охридски и съмишлениците му – могъщите умове, които служат като пример за неизменна вяра, воля и упорит труд.


Покрай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, други произведения от стихосбирката напомнят за свещеното дело, оставило като наследство най-голямото богатство за България. Сред тях се открояват „Свети Горазд“ и „Азбучна молитва“, написана като акростих – всеки нов стих започва с буква от българската азбука – по Константин Преславски.


Пълнокръвни, жизнени и цялостни в своето звучене, поемите са като важни житейски послания, които възхваляват силата на непреклонния и горд дух, въплътил нова надежда за България.


Стихосбирката започва с опуса „На Майка България“, като неслучайно завършва с многоточие под същото заглавие, което се повтаря накрая. Обичта към България е непреходна и неизчерпаема, във всеки човек може да проблесне искра, с която да разпали огън около себе си, както прави Георги Връбчев с поетичните опуси, които с литературното турне на писателя стигат до читатели от цялата страна. Като утвърден автор, общественик и радетел на българското, който върви уверено по своя път, писателят участва в творчески срещи, гостувайки и в различни български училища.


„Трайните следи, които великите личности оставят в историята, трябва да бъдат увековечавани постоянно, за да живеят във всяко време. Всеки, който дръзва да го направи, уважавайки паметта на миналото, продължава да въздига най-важната родолюбива мисия“, споделят от издателство „Планини“.


Поемата „Свети Тривелий” е адаптирана като текст на едноименната песен от албума на рок група „Епизод” „Великите владетели”.


Писателят посвещава стихосбирката на България, българския народ и българската нация.


Откъс от стихотворението „На Майка България“:

„...Ние ще пазим завета ти свиден

в зима духовна и нравствен потоп,

силни да бъдем във дни на обида,

в бури жестоки да бъдем народ!

Нека тогава за нас някой каже –

бедни ще страдате век подир век –

гордо ще вдигнем глава, ще покажем -

името българин значи Човек!“

За писателя: Георги Връбчев е роден в гр. София, като завършва средно образование в ЕГ „Бертолт Брехт” – гр. Пазарджик, а след това придобива специалност „Право“ в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като нотариус. Автор е на книгите „Някъде...там...някъде” (2008), „Акорди” (2021), „Ерик: Сказание за силата“ (2022), „Жените на другите“ (2023) и „На Майка България“ (2024). Пише както проза, така и поезия, член е на Съюза на българските писатели.


#книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?