77% от европейците подкрепят отбранителната политика в ЕС

77% от европейците подкрепят отбранителната политика в ЕС

Pixabay

A A+ A++ A

Публикуваното днес проучване „Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците подкрепят общата политика за отбрана и сигурност сред държавите от ЕС. 71% са съгласни, че ЕС трябва да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване. Повече от 2/3 от анкетираните са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят и че разполага с достатъчно правомощия да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Според 34 на сто от европейците сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на Съюза в средносрочен план, следвана от климата и околната среда (30%), здравеопазването (26%) и икономиката и миграцията (по 25%).

87% от европейските граждани са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 83% са "за" приемането на хора, бягащи от войната. 72% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 70 на сто са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна.

Усещането за състоянието на европейската икономика се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го оценяват като „добро“ — най-високото равнище от 2019 г. насам. 45% смятат, че ще остане стабилно през следващите 12 месеца. Положителната тенденция намира отражение и в стабилната висока подкрепа за еврото както в ЕС като цяло (70%), така и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент почти 3/4 от анкетираните (74%) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото равнище от повече от две десетилетия насам. Доверието в Съюза също се е увеличило - понастоящем е 49%, докато това в националните правителства е 33%.

Проучването „Стандартен Евробарометър 101“ – пролет 2024 г. е проведено чрез лично интервю на 26 399 европейски граждани в 27-те държави членки в периода 3 -28 април 2024 г.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?