Мистерията се заплита! Първи официални данни за разбилия се хеликоптер на иранския президент

Мистерията се заплита! Първи официални данни за разбилия се хеликоптер на иранския президент
A A+ A++ A

Мистерията се заплита! Първи официални данни за разбилия се хеликоптер на иранския президент

Генералният щаб на иранските въоръжени сили публикува първите резултати от разследването на катастрофата с хеликоптер, в която загина иранският президент Ибрахим Раиси. Това съобщиха от центъра за връзки с обществеността на военното ведомство.

Отбелязва се, че не са открити следи от куршуми върху корпуса на разбилия се хеликоптер на иранския президент, предаде БЛИЦ.

„Нямаше следи от куршуми или подобни средства върху корпуса на катастрофиралия хеликоптер“, цитира IRIB текста на изявлението.

Военното ведомство казва още, че пилотът на хеликоптера на Раиси е бил в контакт с пилотите на други два вертолета в кортежа на иранския президент, превозващи други членове на делегацията на Раиси. Отбелязва се, че хеликоптерът на държавния глава се е запалил едва след разбиването му на повърхността на планинско възвишение.

Освен това се съобщава, че след излитане, „1,5 минути преди катастрофата“, хеликоптерът с Ибрахим Раиси на борда е летял по планирания маршрут и не се е отклонил от определената траектория на полета.

„Пилотът на катастрофиралия хеликоптер е бил в контакт с пилотите на другите два хеликоптера от кортежа. По компонентите на катастрофиралия хеликоптер не са открити следи от куршуми или подобни щети. Разбилият се хеликоптер се е запалил след сблъсък с възвишение“, съобщава агенция Tasnim, цитирайки пресслужбата на Генералния щаб на иранските въоръжени сили.

Според представители на иранския генерален щаб издирването на хеликоптера на Ибрахим Раиси „продължи през цялата нощ поради мъгла, студ и труден терен“. В резултат на това мястото на катастрофата на хеликоптера беше открито от дрон на 20 май в 05:00 местно време.

Подчертава се също, че значителна част от информацията за катастрофата на хеликоптера на Раиси вече е събрана. Необходимо е повече време за преглед на „определени документи“. Само „след цялостна работа на специалисти“ нова информация за катастрофата на хеликоптера на иранския президент ще стане публична, уточнява съобщението.

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти