Риалити продуценти на нож за 77 млн. лв.

Риалити продуценти на нож за 77 млн. лв.

Стоп кадър/YouTube/NOVA

A A+ A++ A

Парите, които носят най-известните риалити формати у нас, се оказаха ябълката на раздора между продуцентите, които финансират създаването им.

Публично известна информация е, че зад предавания като “Биг Брадър”, “Фермер търси жена”, “Черешката на тортата”, “Денсингс старс”, “Стани богат” и други стои компанията “Олд скул”.

Собствеността в нея е поделена между Мая Тодорова, Радослав Тушев и “Еко брикет”. Последната фирма е основен акционер и е притежание на Александър Тошев и Николай Тупарев, по-известен като Нико Тупарев.

Бизнесът с риалитита върви поне пред публиката гладко, макар информацията, че “Олд скул” ги продуцира” може и да не се окаже точна.

Защото на 9 май в Комисията за защита на конкуренцията постъпва жалба от “Еко брикет”, в която се твърди, че Тупарев, Тушев и Тодорова извършват нелоялна конкуренция и крадат клиенти на “Олд скул”. В сигнала пише, че тримата го правели като физически лица и през фирмите “Ту Бай Ту” и “Еф Хикс Камера”, пише "24 часа".

Документите в КЗК посочват, че през 2017 г. по настояване на Тупарев в “Олд скул” като съдружници влизат Мая Тодорова и Радослав Тушев, които изпълняват повечето от проектите на дружеството и имат значителен опит като продуценти. След това обаче започват проблемите.

От “Еко брикет” твърдят, че Тупарев, Тушев и Тодорова са запознати изцяло с продуцентската дейност на “Олд скул”, с лицата за контакт, с воденето на преговори по договори с трите национални телевизии - БНТ, Би Ти Ви и Нова тв, за произвеждане на продукции, с търговските и други условия.

Тримата използвали обаче контактите, знанията и уменията, натрупани в “Олд скул”, за да учредяват конкурентни дружества и да сключват идентични договори за продукции с лица, които преди това са наемани от компанията.

“Ту Бай Ту”, “Еф Хикс Камера”, Тупарев, Тодорова и Тушев използвали по недобросъвестен начин и чувствителна информация за условията на телевизионните формати, клаузите в договорите. Това им давало възможност да привличат трите телевизии по недобросъвестен начин, а “Олд скул” оставала без клиенти. Към сигнала са приложени копия на договори, анекси, фактури и други документи.

Въпреки че Тупарев поел изрично задължение като управител на “Олд скул” да не осъществява лично или чрез други дружества сходна дейност, той не спазвал това, твърдят от “Еко брикет”. И дават примери с фирмите “Бългериан Филм Продъкшан Сървисис”, “Еф Хикс Камера”, “Ту Бай Ту”, “Репъблик ъф контент”, “НМТ България”, “Кулинарната България”. Така редица от дългогодишно изпълняваните от “Олд скул” формати преминали към дружества, свързани или контролирани от Тупарев, Тодорова и Тушев.

От КЗК посочват, че с оглед на представените данни и доказателства в сигнала възникват основателни съмнения за евентуално извършени нарушения от страна на “Ту Бай Ту”, “Еф Хикс Камера”, както и от Тупарев, Тодорова и Тушев. Поради това антимонополната комисия решава да проучи за евентуално извършени нарушения.

От финансовите отчети на посочените компании може да се добие представа за подялбата на какви пари е продуцентският спор. Макар че данните са за две години назад.

Но от публикуваните отчети става ясно, че “Ту Бай Ту” и “Еф Хикс Камера” се радват на финансово благополучие. Първата компания например има завиден успех само за 12 месеца. Учредена е на 1 декември 2021 г., акционери в нея са Нико Тупарев и Витомир Саръиванов. И успява да развие повече от впечатляващ бизнес, защото в края на 2022 година компанията отчита приходи от над 5,8 млн. лева.

“Еф Хикс Камера” има по-дългогодишна история. Създадена е през 2008 година. Сега съдружници са Мая Тодорова, Радослав Тушев и “Инвестмънт пуул”, който се притежава от Нико Тупарев. През 2018 г., след като тримата вече са част от “Олд скул”, приходите на “Еф Хикс Камера” са над 9,1 млн. лева, докато година по-рано са били 4,476 млн. лв. През 2019 г. сумата вече минава над 10 млн. лева. Следващите две години - 2020-а и 2021-а, не са толкова успешни - приходите намаляват съответно на 7,338 млн. и 4,412 млн. Но през 2022 г. отново има възход и сумата е 8,655 млн.

През това време “Олд скул” също има добри резултати. През 2018-а приходите на дружеството са 6,389 млн. лв. На следващата година те се покачват до 9,786 млн., но през 2020-а падат на 6,927 млн. През 2021 г. отново има възход и приходите са над 8,9 млн. лв., докато на следващата 2022-а падат наполовина - 4,195 млн. лв.

Ако се обобщят приходите на трите компании - “Олд скул”, “Ту бай ту” и “Еф Хикс Камера” от 2017 до 2022 г., се получава сума от 77 млн. лева. Може да се предположи, че за подялбата на тези пари е продуцентският спор. Косвено потвърждение за това е, че в документите пред КЗК от “Еко брикет” посочват, че компанията всъщност се издържа от приходите, които получава като дивидент от “Олд скул”. А те определено рязко намаляват след 2017 г., когато са били над 3,5 млн.

Още на следващата година сумата пада на 134 000 лева, а през 2019-а има символично увеличение до 182 000 лева. През 2020 г. ръстът на приходите от дивидент е по-осезаем - 443 000 лева. През следващите две години обаче се оказва, че пари няма - в графата за приходи във финансовия отчет не е записан нито лев.

Колко са приходите, които трябва да се поделят за 2023 и 2024 г., все още не е ясно. “24 часа” потърси за коментар и Радослав Тушев, Витомир Саръиванов и Александър Тошев, но те не отговаряха на мобилните си телефони.

Коментар отказаха и от Би Ти Ви и Нова тв по повод жалбата и ситуацията около Нико Тупарев, но били запознати с нея и следят развитието.

Телевизиите по принцип работят с много продуцентски компании и техни дъщерни фирми, тъй като често за всеки от форматите се използват различни екипи. Специалистите на пазара не са безкрайно много и е често срещана практика големите продуцентски екипи да използват свои дъщерни компании като подизпълнители например. Другият модел на работа е голямата компания да остави като изпълнителен продуцент някоя от свързаните с нея фирми.

Александър Тошев има бизнес и извън продуцентството - според публикации на “Дневник” и “Капитал” строи по морето, основно край Царево. Обединение на фирми, свързвани с Тошев, бе единствен кандидат за дигитализация на паркирането в София за 5,9 млн. лв. Обществената попръчка бе прекратена заради липсата на конкуренция.

Нико Тупарев: Сигналът срещу мен е опит за изнудване, завел съм 9 дела срещу Александър Тошев

Александър Тошев работи целенасочено срещу мен и моите интереси в продължение на 2 години. Искам да прекратя съдружието си с него във всички общи фирми, защото не мога да имам съвместен бизнес и лични отношения с такъв човек.

Сигналът в КЗК е един от многото опити за изнудване. За да защитя себе си, семейството си и хората, които работят в моите фирми, съм предприел следните юридически стъпки - девет заведени дела, един сигнал до Софийската градска прокуратура с образувани две преписки, три сигнала в НАП и един в ГДБОП.

#Нико Тупарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти