Над 1 300 случая на коклюш у нас от началото на годината

Над 1 300 случая на коклюш у нас от началото на годината
A A+ A++ A

От началото на годината в страната са регистрирани 1315 случая на коклюш,показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. През последната отчетна седмица – до 26 май, в страната са регистрирани 145 случая, като 82 от тях са в София, съобщиха на сайта си от Столичната регионална здравна инспекция. За периода 1 януари – 26 май 2023 г. случаите на коклюш в страната са били пет.

От началото на май има възможност бебетата да бъдат имунизирани срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст, вместо при навършване на двумесечна възраст. Ваксинирането за децата е задължително и безплатно.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание е препоръчително за родените преди 1 януари 2008 г., на които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години; за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст. Ваксинирането на бременни през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността също е безплатно.

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?