Божидар Димитров: Албанците превзеха Македония, докато Скопие враждува с България

Божидар Димитров: Албанците превзеха Македония, докато Скопие враждува с България
Проф. Димитров коментира, че въпреки твърденията, че албанците ще се обединят, когато всички държави, в които живеят албанци, влязат в Европейския съюз, било ясно, че това може да стане и по-рано - в Македония. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Докато Македония воюва с България, албанците лека-полека превзеха половин Македония, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Димитров коментира, че за главен враг и досега Скопие считаше България, даже не Гърция, която им пречи да влязат в Европейския съюз, предаде думите му Информационна агенция „Фокус“.

Според него Македония може и да влезе в ЕС след десетина години, но дали ще бъде държава на македонците или на албанците в Македония.

По думите му доказателство за това е митингът в Скопие по случай 100-годишнината от създаването на албанска държава.

„Редно е този митинг да се състои в Тирана, на който да се съберат албанци от всички страни, в които живеят албанци. Те обаче се събраха в Скопие – албанци от Албания, от Косово, от Западна и Северна Македония. На суверенна македонска територия се развяваха хиляди албански знамена“, посочи историкът.

Проф. Димитров коментира, че въпреки твърденията, че албанците ще се обединят, когато всички държави, в които живеят албанци, влязат в Европейския съюз, било ясно, че това може да стане и по-рано.

„За съжаление, това ще бъде тъжната съдба на Македония“, смята Божидар Димитров.

Междувременно стана ясно, че македонският президент Георге Иванов е отклонил поканата на своя албански колега Буяр Нишани да участва в празненствата по повод 100-годишнината от освобождението на Албания.

Причината за отказа на Македония са последните инциденти, нагнетили двустранните отношения, когато в края на миналата седмица активисти на Гражданската партия на Албания замеряха с яйца колата на македонския премиер Никола Груевски по време на визитата му в Скопие.

През почивните дни пък в скопския квартал „Чаир“, където живеят предимно албанци, голяма група от младежи свалиха македонския национален флаг и го подпалиха. От вътрешното министерство потвърдиха за инцидента и уточниха, че е започнало разследване.

Малко по-късно в същия квартал 30-ина души пребиха няколко деца, а полицията отказа да съобщи етническата принадлежност на пребитите деца.

#Македония #Албания #албанци #Божидар Димитров #ЕС #България #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино