Почти всички общини са финансово зависими от държавния бюджет

Почти всички общини са финансово зависими от държавния бюджет

Рikist.com

A A+ A++ A

Повече от половината пари в почти всички общини в България идват от държавни субсидии. Това сочи последният доклад на Института за пазарна икономика. Данните в анализа сочат, че едва 9 от българските общини имат достатъчно високи приходи, за да могат да покриват сами всичките си разходи.

Данните на Института за пазарна икономика, потвърдени от Сдружението на общините, показват следната картина – 2/3 от парите във почти всички общини идват от централния бюджет на държавата. Едва 25% от приходите през годината идват от местни данъци и такси.

От Сдружението на общините обясниха за NOVA, че тези 75%, които в тази ситуация идват от държавния бюджет, задължително отиват за сектори „Образование”, „Здравеопазване” и „Социални грижи”, тъй като се отпускат целево за тях. Останалите 25% отиват за поддръжката на града и неговите нужди.

Зависимостта на общините у нас от централния бюджет на държавата не позволява на кметовете да водят собствена финансова политика, казват от ръководството на Сдружението на общините в България. „Действат като пощенска кутия за средства, които правителството им е предоставило и е оказало за какво да бъдат похарчени”, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева.

Делегираният бюджет от държавата е целеви - тоест парите могат да бъдат похарчени само за социални грижи, здравеопазване и образование. Всичко останало се покрива от местни данъци и такси, което обаче не стига. Затова общините предлагат част от данък печалба също да отива към тях. „Тоест част от вашия данък общ доход да остава в общината, в която сте го изработили, а не да отива директно в централния бюджет”, допълни Георгиева.

Анализът на ИПИ сочи, че само общините с договори за минни концесии или силен туристически поток не се сблъскват с този проблем, тъй като имат допълнително приходно перо. Общини като Монтана обаче нямат такова облекчение. „60% от приходите в Община Монтана са от субсидия, а само 40% лично финансиране. Преди бяхме поне 55% на 45%. Всички останали общини в Монтана са 90% на субсидии”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Бургас е от тези общини, които могат да печелят от силен туризъм и концесионни договори. „Голяма част от инфраструктурните решения, за които трябваше да отделим собствени средства, бяха направени с европейско финансиране. Това спести пари, които бяха инвестирани в други важни за града направления”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Невъзможността на общините да събират данък печалба демотивира кметовете да търсят частни инвестиции, обясняват от ИПИ. „Корпоративният данък, подоходният данък, който е голяма инвестиция в някой малък район, всичко това отива директно при министъра на финансите. По никакъв начин не се докосва до общинския съвет, съответно кметовете и общинския съвет имат малко мотивация да привличат нови инвестиции", твърди Адриан Николов от ИПИ.


#общини #държавен бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?