Смразяващи данни за престъпленията у нас! Не е истина кои са най-много

Смразяващи данни за престъпленията у нас! Не е истина кои са най-много
A A+ A++ A

Пътнотранспортно е всяко трето престъпление у нас, като нарастват случаите на шофиране в пияно състояние, след употреба на алкохол или на наркотици. Това са част от заключенията в изследването „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г НК)“, изготвено от екип с ръководител доц. д-р Екатерина Салкова.

В същото време експертите са категорични – общият брой на престъпленията по пътя намалява, а засилването на наказателната репресия не решава нито един от проблемите с тях.

Това е първото завършено криминологично изследване след възобновяването на дейността на Съвета за криминологични изследвания като експертен консултативен орган за наказателната политика на държавата. На последното си заседание Съветът, председателстван от министъра на правосъдието Мария Павлова, прие окончателния доклад по него.

То проследява и анализира статистиката на престъпленията на пътя, законодателната рамка и нейните промени, съдебната практика, основните проблеми при прилагането на съответните норми на НК и НПК. Основният период на изследване е 2016-2021 г., сравнен с 2010-2015 г.

Увеличават се само пътнотранспортните престъпления, свързани с употреба на алкохол или наркотици, причините и условията за тях трябва да се разглеждат комплексно и да се работи най-вече по превенцията им, заяви доц. д-р Салкова. И припомни препоръките на Световната здравна организация системата винаги да отчита възможността за човешка грешка и да работи така, че да не се стига до тежки последици дори и при човешка грешка.

Една трета от разгледаните от Върховния касационен съд дела за м.г. са класически престъпления на пътя, отчете съдия Красимир Шекерджиев от изследователския екип. Наказанията са основно лишаване от свобода, повечето от тях – условни. Шекерджиев не скри разочарованието си, че докато са проучвали, обобщавали и анализирали данните, които могат да послужат за разумни законодателни инициативи, миналия август парламентът е променил НК и в частта за престъпленията на пътя, като ВКС намира измененията за противоконституционни. „Моля, използвайте нашия доклад по полезен начин!“, обърна се върховният съдия към Съвета.

Екатерина Салкова отчете наличието на сериозни затруднения с основни експертизи като автотехническите и токсикологичните. При първите проблемът е малкият брой вещи лица, които извършват качествени експертизи, при втория – дългото време за изследване на пробите. Препоръката е да се засили капацитетът при експертизите.

Обърнато бе внимание и на недостига на екипи на пътна полиция в София, които се занимават с автопроизшествията. Това води до забавяне и понякога до изкривяване на закона, каза съдия Шекерджиев.

Министър Мария Павлова благодари на екипа за професионално свършената работа, Съветът единодушно я оцени като отлична.

Резултатите от изследването ще бъдат представени и обсъдени публично.

На последното заседание на Съвета бяха изслушани и ръководителите на другите два екипа – доц. д-р Светлин Антонов по изследването „Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона)“ и доц. д-р Нина Белова по „Тенденция и превенция на трафика на хора“. Техните доклади ще бъдат готови до края на годината.

#престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?