Бивш ректор на Академията на МВР: Няма бронежилетки за полицаи с шкембета

Бивш ректор на Академията на МВР: Няма бронежилетки за полицаи с шкембета
A A+ A++ A

Вътрешният министър Калин Стоянов предлага в системата на МВР да се приемат и мъже със затлъстяване от първа степен. Идеята е на ниво обсъждане, но предизвика разнопосочни мнения.

"По нормите на СЗО затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини, което повишава здравния риск. Индексът на телесна маса е лесен за използване, но има своите минуси. Не ни дава информация мастната тъкан какъв тип е - дали е подкожно или около вътрешните органи, което е рисковият тип. Затлъстяването тип ябълка е по-рисково, то е при мъжете с шкембенце, от тип круша", коментира ендокринологът д-р Ивета Недева.

Тя цитира статистиката, според която България е на 6-о място в Европа по затлъстяване, а по детско такова - на 5-о. Като основни причини посочи неправилното хранене, лесния достъп до висококалорийна храна, обездвижването, за което и Ковид пандемията има принос.

"Над 240 усложнения може да доведат наднормено тегло и затлъстяване. 30-40% от лицата със сърдечно-съдово заболяване са със затлъстяване. Пациенти имат висок холестерол, висока кръвна захар, инсулинова резистентност", обясни д-р Ивета Недева.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира идеята на вътрешния министър за прием в системата на полицаи с Първа степен на затлъстяване.

"Службата в МВР е рискова. Излизайки на улицата, полицаят рискува и трябва да е в добра физическа кондиция, за да може да си изпълни задълженията, да прескочи ограда метър висока, да носи ранен колега или гражданин. Досега човек с наднормено тегло не е отслабнал в системата. Важна е мотивацията. Тези, които искат да станат полицаи, не го решават от днес за утре. Ако една година не може да влезе във физическа кондиция, то следващите 20-30 г. няма как да влезе, системата няма да го позволи", заяви доц. Милен Иванов.

Той посочи какви изпити за физическа подготовка се правят при кандидатстване в Академията на МВР - тичане, коремни преси, лицеви опори. По думите му обаче, отдавна е отпаднало точно упражнението, което показва "идеално съчетание между мускули и телесно тегло - набирането на лост".

"Средното образование абдикира от физическата подготовка - почти няма. Всеки, който иска да влезе в системата, трябва да се подготвя самостоятелно. Все повече затлъстели лица кандидатстват за системата на МВР. Това е тенденция и към нея като прибавим липса на кандидати - трябва да има сериозна дисциплина в системата и за 4 г. трябва да излезе физически здрав, в кондиция. Проблемът с шкембенцето е и че няма откъде полицаят да си намери бронирана жилетка, те са по фиксирани размери", допълни доц. Иванов.

Препоръката му е в академията да се компенсира наднорменото тегло и "тлъстините да се превърнат в мускули, или да се изгорят".

Д-р Ивета Недева допълни, че затлъстяването е проблем още в ранна детска възраст и ако не се вземат мерки, той се превръща във възрастен с наднормено тегло.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?