И третият ром от снимката с поруганите българи вече е наказан

И третият ром от снимката с поруганите българи вече е наказан
Също като съучениците си и 17-годишният Реджеп от село Крушари ще трябва да положи 40 часа общественополезен труд. Снимка: „Фейсбук“
A A+ A++ A

И третото момче от ромски произход Реджеп, който заедно със свои съученици се снимаха в неприлични пози с потретите на видни българи, беше наказан.

Али и Весви от Професионалната гимназия по транспорт в Добрич вече бяха отстранени от редовни занятия заради деянието им, което попадна в интернет и взриви обществото.

Също като съучениците си и 17-годишният Реджеп от село Крушари ще трябва да положи 40 часа общественополезен труд, предаде „Дневник“.

Определена е и работа с обществен възпитател, както и 20-часова програма с психолог, каза Димитрина Желева, секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в селото. Психологическите консултации ще трябва да помогнат на момчето да преодолее отклоненията в поведението си.

„Реджеп не е като другите роми“, каза преди седмица Желева, като допълни, че момчето е от тези, които имат стремежи и полагат усилия, за да ги постигат.

Али и Васви чистят клетките и се грижат за животните в Зоокъта на Добрич. Били дисциплинирани и работели съвестно, казват настойниците им.

В момента тече срок, в който наказанието, наложено от комисията в Крушари, може да бъде обжалвано, обясни Желева. След това то ще влезе в сила.

Тя допълни, че ще поиска Реджеп да изтърпи наказанието си в селското училище, където най-вероятно ще помага в библиотеката.

Според наказателната процедура при повторна подобна проява, родителите на трите момчета ще трябва да платят и глоба от 1000 лв., уточни секретарят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич Росица Добрева.

До края на миналата седмица заради страха от отмъщение родителите на Реджеп все още не бяха подали декларацията, необходима, за да може момчето да бъде включено в програма за индивидуално обучение.

Наложеното в петък наказание обаче е „превенция срещу омразата“.

„Така ще бъде предотвратена някаква евентуална, последваща агресия срещу Реджеп и родителите му“, каза тя.

Този вторник стана известно, че момчето все пак ще продължи учебната си година. Поради липса на друга възможност той ще посещава индивидуалните си занимания в Дневния център за деца с увреждания в Крушари.

Допреди месец той редовно пътуваше с училищния автобус до Добрич, а заедно със себе си водел на училище и по-малката си сестра. Поел грижата за нея, защото родителите им ходели редовно на работа.

Според Желева, макар и роми с основно образование, те са сред интелигентните хора в общността си и в селото.

„Различни са“, казва тя. „И те, и синът им са хора с позиция, която не се притесняват да отстояват. Но като всички родители са много изплашени за детето си след случилото се със снимката“.

Председателката на Комисията за борба с противообществени прояви в Крушари твърди, че ще настоява догодина Реджеп да продължи образованието си в редовна програма. Не е сигурна обаче, че след истеричната реакция, предизвикана от снимката с портретите, родителите на момчето ще имат куража да го върнат отново в техникума в Добрич.

„Ще направя всичко възможно да продължи поне в средното училище в Крушари“, казва Желева, допълвайки, че там ще бъде по-спокойно,  защото хората не са с негативна нагласа след случилото се.

Снимката на момчетата беше публикувана във „Фейсбук“ преди малко повече от месец, след което по личното настояване на зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов, Али, Весви и Реджеп бяха отстранени от редовните занятия в училището, в което учат и където тази година те трябваше да завършат 11 клас.

Въпреки това спешно свиканият извънреден педагогически съвет в гимназията наложи на тримата най-тежкото възможно наказание – преместване в индивидуална форма на обучение до края на учебната година. Министърът на образованието Сергей Игнатов пък премълча коментара си за политическата намеса в работата на училището.

В училището и тримата били сред най-добрите. Според класната им ръководителка Даниела Гичева досега нямали наказания, успехът им бил около 4.50, не бягали от час и не са имали никакви други провинения, не са регистрирани в полицията.

Въпреки това, след пороя от ненавист, който отприщиха със снимката, на която позираха с Левски, Симеон Велики и Борис I, всички искат да забравят за тях.

#наказания #България #Али #портрети #ром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници