Намаляват предложенията за работа в ИТ сектора

Намаляват предложенията за работа в ИТ сектора
A A+ A++ A

Предложенията за работа през май са с около 2000 повече от тези през предходния месец, което е 4 на сто ръст на месечна база, показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт "Джоб тайгър" (JobTiger), получен днес в БТА. Общият брой на предложенията в края на май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите.

Единствено изключение прави ИТ секторът, в който се отчита близо 200 предложения по-малко или спад от 6 на сто.

В сравнение със същия период през 2023 г. няма изменение в общия брой на предложенията за работа - те са с около 450 по-малко спрямо май 2023 г., но това е разлика, която може да бъде компенсирана в рамките на един ден в зависимост от интензитета на предлагане, коментират от компанията.

С най-голям ръст през май са предложенията за работа в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (680 предложения повече, 7 на сто ръст), "Логистика и транспорт" (600 предложения повече, 12 на сто ръст) и "Търговия и продажби" (380 предложения повече, 3 на сто ръст).

В останалите сектори ръстът на предложенията е, както следва: "Производство" (300 предложения повече, 4 на сто ръст), "Здравеопазване и фармация" (130 предложения повече, 6 на сто ръст), "Строителство" (80 предложения повече, 3 на сто ръст), "Маркетинг и реклама" (60 предложения повече, 4 на сто ръст).

В секторите "Административни и обслужващи дейности" и "Счетоводство, одит, финанси" се наблюдава малък ръст, но като цяло броят на предложенията в тях остава почти непроменен.

Анализът на предлагането по сектори на годишна база продължава да показва спад в сектор ИТ (-25 на сто) и по-ниски нива на предлагане в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (-10 на сто), "Маркетинг и реклама" (-6 на сто) и "Производство" (-3 на сто). В останалите сектори се отчита по-голям брой предложения спрямо май 2023 г.

Работа от вкъщи

Според анализа на компанията броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа остава непроменен през май – около 3400. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8 на сто от предлагането.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 47 на сто в сектора ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (20 на сто), секторите на аутсорсинг (ВРО) индустрията (17 на сто) и "Търговия и продажби" (10 на сто).

Предлагане по градове

Продължава ръстът на предложенията във водещите областни градове. В София той е 5 на сто, а в останалите: Пловдив (4 на сто), Варна (2 на сто), Бургас (2 на сто), Русе (10 на сто) и Стара Загора (6 на сто).

Общо предложенията в тези градове са с около 1500 повече, което е ръст от 5 на сто.

Като дялово разпределение в София обявите са 40 на сто, а в останалите градове са: Пловдив (10 на сто), Варна (10 на сто), Бургас (5 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто).

В началото на май от кариерния сайт отчетоха, че с 5 на сто са се увеличили предложенията за работа през април или с близо 2300 спрямо предходния месец. В ежемесечния анализ на компанията бе посочено, че това се дължи почти изцяло на засиленото предлагане в секторите "Търговия и продажби" и "Хотелиерство и ресторантьорство".

#бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?