Колко ще поскъпне токът от юли?

Колко ще поскъпне токът от юли?

Pixabay

A A+ A++ A

До последно ще треперим за цената на тока за бита. Колко ще плащат домакинствата за следващите 12-месеца, КЕВР ще каже в последния ден на юни.

Въпреки че в свой доклад съвсем наскоро КЕВР прогнозира, че средното поскъпване на тока за бита ще бъде съвсем символично – с 1.39 на сто, към днешна дата нещата не изглеждат толкова оптимистични. "Ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на природния газ продължи и ако настъпят съществени изменения в ценообразуващите елементи, ще се наложи Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за средно поскъпване на тока за бита с 1,39 процента от 1 юли." Това каза ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски по време на открито заседание на регулатора днес, пише „Марица”.

Припомняме, че ЕВН поиска средно увеличение за битови клиенти в Югоизточна България от 1.46 на сто. С други думи, дневната тарифа да се увеличи с 1.26%, а нощната – с 2.54%

За поредна година дружеството иска иска кардинална промяна в ценообразуването за битови абонати - да се въведе т.нар. "такса електромер". Това означава таксата за достъп до разпределителната мрежа да се плаща не според консумацията, както е в момента, а върху присъединената мощност. Така е при бизнес клиентите, при това още от 2011 година, аргументират се от ЕВН.

Това, на практика, означава, че и необитаемите къщи, вили, гаражи ще се облагат с някаква такса само заради това, че са присъединени към мрежата, независимо че потреблението на енергия е нула. Аргументите на компанията са, че това е по-справедлив подход и с различни вариации той се прилага в много други европейски страни. За пример посочват Австрия, Испания, Италия и др.

Друга компания - “Електроразпределителни мрежи Запад” също внесоха в КЕВР искане от 1 юли 2024 г. битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде определена на база предоставена мощност за всеки ден от месеца. Така за месеците с 31 дни домакинствата ще трябва да плащат по-висока такса отколкото за по-късия месец февруари, ако КЕВР одобри искането.

#КЕВР #поскъпване на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?