До края на юни ще се редуват горещини и валежи, юли и август ще бъдат сухи, прогноза на Петър Янков

До края на юни ще се редуват горещини и валежи, юли и август ще бъдат сухи, прогноза на Петър Янков
A A+ A++ A

Времето продължава със своите капризи. След вълна от топли дни отново видяхме валежи и градушки.

"От днес започва постепенно захлаждане с валежи главно в северните части от страната. По-интензивни ще са в Плевен, Велико Търново, Разград, Шумен. Има условия за силни гръмотевични бури с градушки", прогнозира синоптикът Петър Янков в предаването "България сутрин".

Той обясни, че в петък температурите чувствително ще се повишават - средно между 25 и 30 градуса. В западните райони ще бъдат между 23 и 25 градуса. Интензивни валежи ще има в централните и в източните части от страната. Събота и неделя въздушната маса над Балканите се стабилизира и ще има много слънце. Температурите ще бъдат между 29-35 градуса, не се очакват гръмотевични дейности. Ще превалява следобед главно над планините.

Температурите по Беломорието ще са около 37-39 градуса, по нашето Черноморие - 28-29 градуса. Температурата на морската вода у нас ще бъде около 24 градуса, а по Беломорието около 25-26 градуса.

"Геомагнитната активност ще бъде слаба. На Балканите не се очакват резки изменения на геомагнитното поле", каза Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в понеделник и вторник се очакват превалявания с гръмотевици следобед. От сряда започва сух период с повишаване на температурите в четвъртък и петък. В събота отново започват валежи при температури около 35 градуса.

"Юли ще бъде по-стабилен. Ще има много слънце и валежи под нормите. Юли и август ще бъдат много сухи. Годината върви много топло. Намираме се в апогея на периода на затопляне", заяви синоптикът.

След мощната и едра градушката в района на Велико Търново и Габрово, Янков успокои, че няма опасност от градови явления с големи зърна в София.

На въпрос дали има предпоставки за пожари, той отговори, че с тези валежи относителната влажност на въздуха ще се повишава, но има такива условия при сухото време следващата седмица. Синоптикът призова да се вземат мерки и да се ограничи паленето на огън.

#валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?