Изключително успешно приключи Европейския музикален форум в София

Изключително успешно приключи Европейския музикален форум в София
A A+ A++ A

На 7 юни, успешно приключи 12-тото издание на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), които се проведоха в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, София. Балканска столица за първи път става домакин на събитие от този ранг благодарение на Българска музикална асоциация.

Форумът на тема „Справедливост в музиката“ бе открит от кметът на гр. София – г-н Васил Терзиев и Министърът на културата – г-н Найден Тодоров, които отправиха силно послание към Европа акцентиращо дискримиционния географски проблем и несправедливи практики и политики за равнопоставеност в европейското финансиране, с които музикантите от България и Блаканите се сблъскват до ден днешен. Това бе и основната тема в панелите и дискусиите, на която делегатите от българска страна наблегнаха и отстояваха позицията си за спешна нужда от промяна. Това е и една от основните цели, върху която БМА работи усилено, а именно да осветли „невидимите“ за Европа проблеми и да предизвика дебат и действия.

Докато бях предприемач, съм виждал как колективната работа създава повече възможности и наистина елиминира дискриминацията. Но и тогава имаше нещо, за което рядко се говореше – че има разделение, базирано на географията. И че заради него няма равен достъп до пазарите и равен достъп до възможности. Разбира се, има различни причини за това разделение. Но преодоляването му носи само ползи – създава много нови възможности, включва нови хора и това подпомага екосистемата на всяка индустрия, защото това вдига колективно нивото” – сподели кметът на София г-н Васил Терзиев в откриващата си реч.

Предметът на предстоящите дискусии е изключително важен за мен като музикант, но също така и като министър на културата. Музиката създава мостове, но ние самите трябва да строим мостове помежду ни в нашата работа. Има много какво да осъществим. Това е причината днес да говорим за равенство – защото то не съществува. Мотото на Европейския съюз е „Единство в многообразието“. Е, ние не сме достатъчно единни. А много хора и институции използват многообразието като причина да няма справедливост. Хората не винаги осъзнават, че да бъдеш различен, не означава, че трябва да имаш различни права. Правата трябва да са еднакви за всички. И за това трябва да говорим в идните дни“. С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите по време на официалното откриване на 12-ия „Европейски музикален форум“.

Трябва да образоваме децата си, защото образованието е решение за всичко. Но проблемът е, че освен, че трябва да образоваме децата, трябва да образоваме и тези, които ги обучават. Така че се надявам в следващите дни заедно да открием възможните решения и след това да ги „извикаме“ на света.“, каза още министърът на културата Найден Тодоров.

Разбира се, нямаше как подобен форум да мине и без музикална програма. Организаторите от БМА подготвиха за гостите изключително разнообразна музикална програма, която включваше автентичните Бистришки баби, експерименталното електронно трио Clavexperience, Академичния народен хор и Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, нетрадиционното струнно дуо Белева и Хаджигрудев – гъдулка и контрабас, Камерния ансамбъл Софийски солисти, The Essential Funk Trombone и YoYo band.

Форумът се проведе под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел - устойчивото развитие на музикалния сектор.

#форум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?