Спасители алармират! Голяма опасност дебне децата по басейните

Спасители алармират! Голяма опасност дебне децата по басейните
A A+ A++ A

В началото на летния сезон зачестиха инцидентите в сладководни води. Броят на произшествията достигна 4 на брой, като само през миналата седмица по Южното Черноморие 4-годишно дете се удави в басейн, а друго на 6 години беше спасено по чудо, припомня БНТ.

"На сладководните води опасността е по-голяма от морето, защото водата е сладка и човек по-лесно може да се удави, защото сладката вода по-бързо разгражда кръвта. В басейните не трябва да се плува под вода", съветва Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Добавя, че в реките също е много опасно, защото има течения. Акцентира и върху това, че деца до 12 години не трябва да се къпят нито в басейн, нито в море без придружител. За безопасността им те трябва да имат плувки на ръцете или спасителна жилетка. Поясът е най-нежеланият вариант.

"След 18:00 часа например басейните могат да бъдат оградени със синджири или вериги. И да се обясни, че няма спасител или да се сложи нощен пазач. Затова трябва на хората да бъде забранено да е къпят в басейна след работно време", каза Русев.

По думите му според новата разпоредба на водно-спасителната служба на всеки басейн трябва да има поне по един спасител. Ако басейнът е с олимпийски размери - то тогава трябва да бъдат двама спасители. Най-важното според Петър Русев по отношение на децата е те да не бъдат оставяни без надзор.

"Щом сте с деца на море - всеки родител да си гледа детето, защото може да стане изгубване на детето или инцидент", категоричен е спасителят.

#плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?