България стърже дъното с най-ниските пенсии в Европа

България стърже дъното с най-ниските пенсии в Европа

canva

A A+ A++ A

България заема последно място по размер на пенсиите в Европейския съюз, според официалната статистика на Евростат за 2021 година. Със средна стойност на пенсията за старост от 226 евро, България изостава значително от останалите европейски държави. Единствено в Албания пенсиите са по-ниски, възлизащи на 131 евро.

Европейски сравнения

Средната пенсия за старост в Европейския съюз е 1224 евро, като най-високата стойност се наблюдава в Люксембург - 2575 евро. Най-високите пенсии в Европа обаче не са в страна от ЕС. В Исландия възрастните хора получават средно 2762 евро месечно.

Разходи за пенсии като дял от БВП

България е на опашката не само по размер на пенсиите, но и по разходи за пенсии като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2021 година разходите за пенсии в България възлизат на едва 7,8% от БВП, което е значително под средното ниво за ЕС от 12,9%. Сред държавите с най-ниски разходи за пенсии като дял от БВП са Ирландия (4,5%), Малта (6,4%), Унгария (7%), Литва (7,1%) и Латвия (7,9%).

Сравнение със съседни страни

Съседните на България страни на Балканите, които не са част от ЕС, също не могат да се похвалят с висока стойност на този показател. В Турция разходите за пенсии са едва 6% от БВП, в Албания - 6,8%, а в Черна гора - 8,5%. В Сърбия обаче този показател достига 9,5%.

Данните на Евростат подчертават сериозните предизвикателства пред България в областта на социалната политика и пенсионното осигуряване. Ниските пенсии и недостатъчните разходи за пенсии като дял от БВП поставят страната в неблагоприятно положение спрямо останалите европейски държави. Необходими са спешни реформи и увеличени инвестиции в пенсионната система, за да се подобри жизненият стандарт на възрастните хора в България.

#пенсионер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?