Опасен ли е тигровият комар и какви болести пренася?

Опасен ли е тигровият комар и какви болести пренася?
A A+ A++ A

Кои змии са опасни? Има ли драстично увеличение на ухапаните от кърлеж? Могат ли и комарите да предават лаймска болест? Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни пред NOVA, че отдавна на територията на страната има тигрови комари.

"Това е тропически комар. Но отдавна със затоплянето и влагата, той се разпространи доста широко, предимно в Южна Европа", каза Христова.

Тя съобщи, че насекомото не е опасно. "Но пренася тропически болести, които ги няма в нашите ширини, като денга. В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, в България имаме вече четвърти случай. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга държава", поясни директора на НЦЗПБ. "За България няма риск. Имаме единични случаи, освен това заболяването не е протичало тежко", добави тя.

В средата на април от центъра по заразни и паразитни болести отчетоха, че от началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга, като за същия период през изминалата година не са регистрирани случаи на острата вирусна инфекция.

"Две са опасните змии за нас - усойница и пепелянка. Много рядко се случва ухапване и освен това, трябва да знаем, че има противозмийски серум. Той е българско производство", каза още проф. Ива Христова и допълни, че няма случаи на ухапани от влечугите.

#комари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?