Епидемия от холера в Нигерия

Епидемия от холера в Нигерия

pixabay

A A+ A++ A

Нигерийските здравни служители отправят предупреждения във връзка с епидемията от холера, която от началото на годината е отнела живота на най-малко 30 души, много от които в търговската столица Лагос.

Холерата е остра чревна инфекция, която се разпространява чрез заразена храна и вода. Обикновено тя причинява тежка диария, повръщане и мускулни спазми, а понякога и смърт.

Здравните държавни служители от Лагос съобщиха за 15 смъртни случая до момента и 350 предполагаеми случая, предаде АФП.
Властите в Лагос предупредиха да не се консумира вода от ненадеждни или непречистени водоизточници.

"Според Министерството на здравеопазването в Лагос основната причина за избухването на холерата е свързана с консумацията на замърсена вода и неадекватни санитарни условия", се казва в изявлението.

Миналата седмица Нигерийският център за контрол и превенция на заболяванията предупреди обществеността за тенденцията към увеличаване на случаите на заболяването в цялата страна с настъпването на дъждовния сезон.

Агенцията съобщи, че от началото на годината са починали 30 души. През миналата година епидемията е отнела живота на 128 души при повече от 3600 предполагаеми случая в най-многолюдната африканска държава. През 2022 г. отчетените смъртни случаи са били само 2.

Нигерия е особено уязвима на епидемии от холера. През 2021 г. починаха повече от 2300 души, по данни на здравните власти.

#холера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?