Кръвен тест с ИИ ще диагностицира Паркинсон

Кръвен тест с ИИ ще диагностицира Паркинсон
A A+ A++ A

Учени от Калифорнийския университет и Университетския медицински център в Гьотинген, Германия съвместно са разработили кръвен тест с помощта на изкуствен интелект, който да помага в ранното откриване на болестта Паркинсон до седем години преди появата на първите симптоми.

Паркинсонът засяга около 10 милиона душа в света и е най-бързо развиващото се невродегенеративно заболяване. То се причинява от смъртта на нервните клетки в субстанция нигра на мозъка, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфа-синуклеин, съобщава Нова.

Настоящото лечение включва заместваща терапия с допамин след проява на симптоми, като треперене и проблеми с паметта. Ранното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките, произвеждащи допамин, и потенциално да забави или спре развитието на болестта. В изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата.

Тестът е направен върху пациенти с разстройство на поведението с бързи очни движения (iRBD) - състояние, предшестващо синуклеинопатии като Паркинсон. Изкуственият интелект точно прогнозира, че 79 % от пациентите с iRBD ще развият Паркинсон, което съответства на процента на клинично преобразуване в продължение на години.

Д-р Майкъл Бартл и д-р Джени Хелквист, съавтори на изследването, подчертават, че идентифицирайки тези протеини в кръвта, може да даде възможност за по-ранни лекарствени терапии, които потенциално да забавят развитието на болестта. Екипът продължава да тества точността върху високорискови лица и има за цел да разработи по-прост тест за кръвни точки за още по-ранно откриване.

Изследването, финансирано от няколко организации, сред които и британската организация "Паркинсон", представлява значителна стъпка към създаването на окончателен диагностичен тест за Паркинсон.

#Паркинсон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?