Гърция въвежда шестдневна работна седмица

Гърция въвежда шестдневна работна седмица
A A+ A++ A

От 1 юли 2024 година в Гърция влиза в сила нов закон, който въвежда шестдневна работна седмица за много работещи в индустрията, търговията, селското стопанство и част от услугите. Това решение предизвика широк обществен отзвук и критики, особено сред трудовите експерти и синдикатите.

Контекстът на кризата и трудовото законодателство
След продължителна икономическа криза и три спасителни пакета, които наложиха редица ограничения, трудовото законодателство в Гърция претърпя значителни промени. Колективните трудови договори са замразени от години, а много компании предпочитат индивидуални договори със своите служители. Въпреки че работната седмица официално е 40 часа, работодателите могат да изискват до два часа извънреден труд седмично, за който служителите получават компенсация под формата на свободно време.

Реалността на гръцкия трудов пазар

На практика, тези договорки често не се спазват, а контролните органи рядко осъществяват проверки. Консервативното правителство на Кириакос Мицотакис не дава приоритет на подобряването на работата на тези институции. Работниците в Гърция вече работят средно 41 часа седмично, което ги поставя на първо място в Европа по брой на работни часове. Въпреки това, минималната заплата е едва 830 евро, поставяйки страната на 15 място в Европейския съюз по този показател.

Новите правила и техният ефект

С въвеждането на шестдневна работна седмица, работниците ще получават допълнително 40% над дневната ставка за шестия работен ден. Изключение правят секторите на туризма и гастрономията, където петдневната работна седмица не се прилага от 2023 година.

“Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица официално умира”, заявява професор Арис Казакос от Солунския университет. Той предупреждава, че работодателите ще придобият абсолютни права в отношенията си с работниците, настоявайки за възстановяване на колективните трудови договори. “При индивидуалните преговори за заплати работодателят е абсолютен суверен, който може да диктува практически всички условия”, добавя професорът.

Причините зад реформата

Официално, шестдневната работна седмица се въвежда поради липсата на квалифицирана работна ръка на гръцкия пазар. Новите правила правят извънредния труд по-евтин за работодателя и намаляват нуждата от наемане на нови служители. В същото време, в повечето европейски държави, синдикатите се борят за намаляване на работното време, без да се съкращават заплатите, с цел насърчаване на заетостта.

Сравнение с други европейски страни

В Европа се наблюдава тенденция към намаляване на работното време. Пример за това е 35-часовата работна седмица във Франция и експериментите с четиридневна работна седмица в различни държави. Изследванията показват, че тези мерки повишават производителността и ангажираността на служителите.

Влияние върху сигурността на работното място

Юристът Казакос предупреждава, че шестият работен ден може да застраши сигурността на работниците. През 2023 година, 179 работници са загинали при трудови злополуки, подчертавайки високия риск в Гърция.

Трудовите условия в туризма

Туризмът е един от най-важните сектори в гръцката икономика, но условията на труд често са тежки и зле платени. Много работници в този сектор отказват да работят поради лошите условия и ниското заплащане, определяйки ги като "модерно робство". На популярни туристически острови като Миконос и Санторини, сезонните работници вече работят по седем дни в седмицата, като делят жилища с множество колеги.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?