След като тръба с фекалии се отчупи и в морето край Кранево се изляха тонове нечистотии: Какво е положението

След като тръба с фекалии се отчупи и в морето край Кранево се изляха тонове нечистотии: Какво е положението

БТА

A A+ A++ A

Пробите, взети от морската вода през вчерашния ден, не показват отклонение от стандарта за качество на черноморските води, каза в село Кранево служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров.

Той бе в балчишкото село по повод възникналата авария на заустващия колектор. Днес на място служители на Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна взеха проби от морската вода, предаде Павлина Живкова, кореспондент на БТА в Добрич.

Налага се аварийно възстановяване на колектора за пречистените води. Очаква се договорът за изпълнение на проект по Оперативната програма "Околна среда" да бъде подписан с "Водоснабдяване и канализация" в Добрич до 17 юли.

По проекта за ремонт и модернизиране на пречиствателната станция за отпадни води „Албена“ са предвидени 13 милиона лева, а за дълбоководното заустване и новия колектор - още осем милиона лева. „Въпросът ще бъде решен при подписване на договора много скоро“, каза министър Димитров.

На място бе и директорът на БДЧР Явор Димитров, както и служители на РИОСВ, които взеха проби от морската вода и отчетоха резултатите, предаде БТА.

Явор Димитров ги обобщи като каза, че по показатели разтворен кислород, наситеност на кислород, соленост и температура на морската вода изследванията, направени днес, показват, че спрямо нормите за добро качество на черноморските води резултатите са малко под нормите. „Това се дължи на високата температура на водата, което води до по-ниска наситеност на кислород“, посочи директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Той допълни, че проверка на водата е направена още на 4 юни, при първия сигнал от "Водоснабдяване и канализация - Добрич" АД за авария на колектора на Пречиствателната станция „Албена“. Резултатите показват, че качеството на водата е добро. Допълнителни изследвания ще бъдат направени в лаборатория.

През вчерашния ден Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич препоръча максимално ограничаване на ползването на морската вода за къпане в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води "Албена", с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване. Предстои експертите от РЗИ да извършат пробонабиране и в утрешния ден. Тогава се очаква да излязат и резултатите на пробите, взети на 21 юни.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?