Петдесетница е: Ето какво се прави, а кое е забранено

Петдесетница е: Ето какво се прави, а кое е забранено
A A+ A++ A

Петдесетница е познат и като Петдесятница, Пятидесятница или Ден на Света Троица в различни части на България. Празникът е подвижен и тази година се пада на 23 юни 2024. Петдесетница винаги се падат 50 дни (неделя) след Великден. Денят преди Петдесетница е и Черешова Задушница. Празникът е известен още като Света Троица, защото символизира Трите Лица на Бог – Отец, Син и Свети Дух. Също така е известен още като деня на раждането на Църквата - на този ден Иисус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици.

Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

Празникът Петдесетница се нарича също и Света Троица, тъй като слизането на Светия дух преобразява не само апостолите, но и всички присъстващи, които повярвали в Христа и приели Светото кръщение. В понеделника след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Вярва се, че от Велик четвъртък до този ден душите на починалите са били на свобода, а сега вече се прибират по местата си, отредени им от Бога.

Обичаи и традиции: Какво задължително се прави на Петдесетница?

На този ден къщите и църквите се украсяват с брезови клонки, цветя и трева. Този обичай идва от старозаветната църква, когато къщите и синагогите са били украсявани със зеленина в памет на това как всичко е цъфтяло и се раззеленявало на планината Синай в деня, когато Мойсей е получил скрижалите на закона.

На Петдесетница задължително се палят свещи в памет на мъртвите роднини.

Един от обичаите на празника е свързан със събирането на всички близки на голяма трапеза с вкусна вечеря.

Задължително е домакинята да сложи нова покривка - това символизира новото начало и просперитета на дома.

На трапезата се слагат ястия с месо, може да се сервира риба, както и млечни продукти, плодове и компот.

Друга традиция е свързана с ореховите листа, които символизират огнените пламъци или езиците над дома на апостолите. Тези листа се разпръскават в църквата преди литургията и след нея вярващите ги отнасят в дома си.

На този ден орехови листа се носят и на гробищата. След като на Спасовден душите на мъртвите се прибират, след като са излезли на Великден, на Петдесетница се ходи на гробището. Това се прави рано сутринта като се носи орехова шума. Тя се разстила на гробовете, за да пази сянка на покойниците. След това се отива на църква и отново се носят орехови листа. Те се разстилат по пода, вярващите коленичат върху тях и си затварят очите. Вярва се, че по този начин те ще имат възможността да видят своите починали близки.

На този празник, ако човек си пожелае нещо, то може и да му се сбъдне. Сбъдването на желанията ще се случи, ако те идват от сърцето, не са свързани с нещо материално и не съдържат алчност.

Какво не се прави?

На Петдесетница не може да работите. Тези, които нарушават забраната, ги грозят проблеми. Забраната се отнася за ръкоделие, работа в двора, полето и градината.

Не е възможно да се копае земята в деня на празника, в противен случай реколтата ще бъде загубена

Не се препоръчва строителство и ремонт

Избягвайте кавги и конфликти

Също така избягвайте да се занимавате с гадаене, окултни практики или други неправедни дейности

Важно е да не се преяжда на този празник, защото това се счита за грях.

Избягвайте алкохола

Не се яде сладко

Не се организират шумни събития

Източници: Нова Варна, Блиц, За Жената, Актуално

#Петдесетница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?