Харизанов: Ако се съгласят на трети мандат с ПП-ДБ, ГЕРБ ще се самоубият ритуално

Харизанов: Ако се съгласят на трети мандат с ПП-ДБ, ГЕРБ ще се самоубият ритуално

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

"Ако ГЕРБ и ДПС се съгласят за ПП-ДБ трети мандат това ще е ритуално самоубийство за ГЕРБ, ДПС са тефлонови, не ги касае толкова, тъй като имат постоянен електорат", заяви в "Тази събота и неделя" журналистката Емилия Милчева.

Според нея "ако ГЕРБ искат да правят правителство, те не трябва да правят компромиси" по важни въпроси, например приемането на еврото. "Консултациите са едни театрални представления", посочи още тя за срещите на партиите с президента. Милчева не очаква съставянето на експертно правителство: "Според мен така ще се обезличи това, за което настояваха ГЕРБ", визирайки избирането на техни политици на постове като външен и военен министър.

"Първо - експерти по какво, второ - с каква визия, с какви виждания, с какво минало", коментира политическият анализатор Георги Харизанов. По думите му контратезата на експертното правителство е, кратко казано, "правителство от хора, които нищо не разбират". "Когато колективната безотговорност се скрие зад това, зад експертното правителство, е много обезпокояващо", допълни още той, цитиран от „24 часа”.

"Фактът, че хората гласуваха с толкова ниска активност не беше само шамар към политиката, но това беше и израз на апатия в отговор на нечестността на политиците към избирателите", коментира още Милчева.

Според Харизанов ако няма първи мандат, евентуално ще има пак избори, "докато политическата ни система не сесрине изцяло и да не се преформатира, кой знае в какво".

Спрямо твърденията, че президентът Румен Радев ще влезе в политиката след края на мандата си, Милчева посочи, че "той има големи назначения, има негови хора на доста позиции - защо да се разделя с властта, за да слезе на нивото на партиите, с които се кара".

"Винаги има място за нови спасители - те се появяват и изчезват като реклами", допълни още тя. "Това е друг тип политическа игра, той натрупа опит, но това е сложно - трябва да се договаря с Борисов и Пеевски, той в момента разполага с достатъчно власт, прагматичен е и не мисля, че ще излезе с политически проект след края на мандата си", категорична е Милчева.

Според Харизанов животът на 50-ото Народно събрание ще бъде "кратък, изнервен и некачествен", а Милчева допълни, че "поне ако реализираме еврозоната, ще се запише в историята като нещо, а не да остане като онези безславни парламенти".

#Георги Харизанов #ГЕРБ #ГЕРБ - СДС #ДПС #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?