ЦЕРН ще потвърди съществуването на Хигс бозона до пролетта

ЦЕРН ще потвърди съществуването на Хигс бозона до пролетта
Генералният директор на Центъра за наука, ядрени изследвания и иновации проф. Ролф Хойер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

До края на зимата или началото на пролетта е възможно учените от ЦЕРН да могат да потвърдят откритието на Хигс бозон или т. нар. божествена частица, заяви проф. Ролф Хойер – генерален директор на Центъра за наука, ядрени изследвания и иновации.

„ЦЕРН прави глобална наука с европейски аромат”, каза проф. Хойер пред български медии по време на презентация в Софийския университет „Св. Климент Охридски", предаде БГНЕС.

„Никой не може да стигне по-близо до Големия взрив и това, което се е случило след това от нас", посочи експертът.

Потвърждаването на откриването на Хигс бозона в ЦЕРН може да допринесе за нашето разбиране как е устроена Вселената и как работи, добави той.

Според Хойер това би потвърдило представите, които са изградени в последния половин век във физиката на елементарните частици.

Професорът запозна аудиторията в Софийския университет с дългата история на научния и иновативен център.

Центърът е основан през 1954 г. и има 20 държави-членки, между които и България. Персоналът на ЦЕРН включва 2300 души, в отделно в него работят 11 000 изследователи и 3000 докторанти.

Проф. Хойер определя като удивителен факта, че България е имала общо 199 преподаватели в центъра по различно време, което, по думите му, е значителна бройка, като се имат предвид малките размери на страната.

„България дава висококвалифицирани научни кадри за ЦЕРН – преподаватели, изследователи, докторанти и студенти”, категоричен беше той.

Целта на форума в Софийския университет бе да засили връзката между ЦЕРН и българската индустрия, както и да улесни участието на български фирми в предстоящите тръжни процедури на организацията.

Един от акцентите на форума бяха медицинските приложения на разработваните в ЦЕРН технологии и адронната терапия – нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например, въглеродни), снопове, посочват от СУ.

Преди лекцията в университета премиерът Бойко Борисов се срещна с Ролф Хойер.

#ЦЕРН #хигс бозон #Божествена частица #Софийския университет „Св. Климент Охридски" #Големия взрив #Вселената #България #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници