Повече от 300 малки булки дефилираха из улиците на Асеновград

Повече от 300 малки булки дефилираха из улиците на Асеновград
A A+ A++ A

Повече от 300 малки булки дефилираха из улиците на Асеновград по повод обичая "Калиница“. Ритуалът е единствен по рода си. Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на Асеновград. По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 г. и 7 г. биват обличани в бели рокли. Символиката е, че се превръщат в "Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град.

Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но празникът посрещна гости и от София, Бургас, Варна, Смолян, че чак и от САЩ. Момичетата оставиха своите нишани (дребни аксесоари – брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута) да престоят в "Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща. Днес сутринта всяка една мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве, щастие и бе символично определен какъв семеен живот й предстои, когато порасне.

Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса "Св. Ян“. Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград. Зам.-кметът Петър Петров, пък, се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата "Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса "Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк.

Там "Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община Асеновград. В Градския парк бе обособен и специален кът за снимки, пред който калиниците и техните близки да запечатат за спомен вълнуващите моменти от днешния празничен ден. Празникът в парка завърши с детска музикална програма.

#Асеновград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?