US спецагент: Ако Ружа Игнатова е жива, тя е с много пластични операции

US спецагент: Ако Ружа Игнатова е жива, тя е с много пластични операции
A A+ A++ A

През последните седмици името на Ружа Игнатова отново е в дневния ред и информационния поток.

Американското правителството повиши наградата за информация, която може да доведе до ареста на крипто кралицата на 5 милиона долара. Неминуемо се появи въпросът, означава ли този ход на американските власти, че има индикации тя да е жива.

За пръв път и в едно от малкото си телевизионни интервюта изобщо след пенсионирането си, говори американският специален агент, започнал разследването на One Coin и Ружа Игнатова.

„Бих предположил, че става дума или да насърчат повече хора да се обърнат към тях, за да приключат случая. Ако аз трябва да заложа, според мен на 70% е мъртва. Братът на Ружа Игнатова, Константин, се върна в България след три години в затвора.

Малката му присъда е в комбинация от сътрудничеството му с властите и активната му роля в цялата схема. Той беше хвърлен в тази роля, когато Ружа изчезна. Но не мисля, че той е ключов играч.

Ако погледнете начина му на живот, можете да видите, че е скромен човек. Ролята му не е била толкова значима, колкото на други хора”, разказва пред Нова вече бившият специален агент Ричард Райнхард.

„По времето, когато започна разследването, тъкмо бяхме създали кибер група. Първото нещо, коeто направих, беше да се присъединя към няколко чатове за крипто и тогава видях реклама на OneCoin. Още тогава ми стана ясно, че нещо не е наред.

Направих проверка на човека, който пусна съобщението. За него имаше информация че е участвал в измамни схеми и преди. Разбрах, че има хора в САЩ, които купуват тази валута. Банките бяха подали сигнал за това. Обърнахме се към прокурутарата на САЩ в Ню Йорк.

Започнахме да преглеждаме банките и да разгледаме различни банкови сметки, правихме това в продължение на година”, казва още той.

Той споделя, че успява да влезе в схемата под прикритие и да купи криптовалута, за да докаже, че тя не е истинска. Тогава от нищото дошъл един човек и даде информация по случая, това е бил Гилбърт Армента. Властите го залавят, а той започва да им сътрудничи, разкривайки как е работила схемата OneCoin.

„И двамата се опитваха да измъкнат информация един от друг. Ружа ставаше все по-подозрителна и в един момент той каза нещо глупаво. Тогава Ружа затвори телефона и изчезна. Гилбърт Армента сега е в затвора.

В началото на комуникацията ни с Гилбърт, той имаше чувството, че тя го наблюдава постоянно. После научихме, че тя е платила на двама шпиони да живеят над дома му във Флорида, още в началото на връзката им. Така че тя винаги го е наблюдавала”, посочва Райнхард.

„Научихме, че Франк Шнайдер е бил нейният човек в разузнаването от различни държави. По някакъв начин той ѝ даваше информация за нашите разследвания. Възможно е да му е било по-лесно да изчезне, отколкото Ружа.

По негови думи да се скриеш в днешния свят на технологии е изключително трудно, затова Ричард Райнхард не може да си представи, че Ружа Игнатова може все още да е жива.

„Ако все пак е успяла да оцелее, това ще бъде една фантастична история, но не виждам как това би било възможно. Ако е жива, то тя ще бъде с много пластични операции”, казва той.

„Последното нещо, което се знае за нея, е, че се качва на самолет до Гърция, вероятно се качва на яхта и заминава нанякъде оттам.

Отдавна знаем, че тези, които работят в офиса на OneCoin в София, се опитваха да управляват уебсайт, който се наричаше Dealshaker и се опитваха да измислят начин как да се купува OneCoin. Много пъти оттам се публикуваха и фалшиви обяви за къщи и коли”, допълва Райнхард.

#Ружа Игнатова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?