Пътят на д-р Светломир Дамянов от ендодонтиста до дентален предприемач

Пътят на д-р Светломир Дамянов от ендодонтиста до дентален предприемач
A A+ A++ A

Д-р Светломир Дамянов е роден през 1980 г. в Русе. Завършил е с отличие средното си образование в МГ ”Баба Тонка” - Русе. Решава да е именно там, за да бъде в профилирана биологична паралелка и да се превърне в първия стоматолог в рода си. През 2005 г. това се случва и завършва стоматология в Медицинския университет в София.
След завършването си се ориентира основно към кореновото лечение (ендодонтия), за да го превърне в своя основна сфера на дейност. През последните 20 години посещава множество ендодонтски курсове в страната и чужбина.
Основната му дейност след това се разделя на две и в момента менажирането на денталната практика му е отнема по-голямата част от времето.

През 2018 започва нов проект (Дамянов Дентал Академи) за обучения на колеги и скоро в клиниката ще можем да се похвалим с трицифрен брой стоматолози, на които сме помогнали да станат по-добри в професията или по-важно, в менажирането на процесите и развитието на собствените си практики

Постижения:
Д-р Дамянов е двукратен и засега единствен Ендошампион на България - победител и в двете организирани досега у нас Ендоолимпиади през 2007 и 2012 г.
За цялото време като стоматолог е спечелил уважението на много колеги, които доверяват на него трудните си случаи на кореново лечение, преди да продължат напред със своите пациенти.

Разчитайки на това, както и на стотиците доволни пациенти на дентална клиника „Дамянов", през 2016 г. решава да създаде място, където да може да осъществи голямата си цел – да покаже, че съвременната стоматология няма нищо общо с миналото, че акцентът винаги е бил и ще бъде върху хората, техния комфорт и спокойствие.

Успява да изгради страхотен екип, който не само го последва в любовта към ендодонтията, но твърдо е доказал, че се справя блястящо с всички поставени задачи във всяка дентална сфера.
Освен по денталната медицина, д-р Дамянов е специалист и по английски футбол - той е един от най-изявените фенове на лондонския клуб “Арсенал” у нас. Най-добрият стоматолог сред феновете на топчиите или най-големият фен на “Арсенал” сред стоматолозите - както и да го определим, няма да сгрешим.
Най-новата страст за него са планините и вече е покорил дори четири-хилядник. Опитва се да влезе във форма за още по-сериозни постижения, но на този етап се задоволява основно с откриване на нови места при пътувания в чужбина със семейството си.

Вманиачен е да създаде перфектната работна среда в денталната сфера в България и работно място, където заедно с пациентите, на първо място са хората, техните желания и възможност за свободно време. С план за модифицирана 4-дневна работна седмица, новите идеи следват една след друга и паралелно с новостите в денталната медицина, се надява да въведе и новости в денталния мениджмънт, който от 7 години се превръща в новата му основна професия

• Разкажете ни повече за решението си да се насочите към стоматологията?

Ооо, това е труден въпрос. Беше толкова отдавна :)
Кандидатствах в ПМГ Русе с ясната цел да съм профилирана биологична паралелка, за да се насоча към МУ София. Тогава през първите 1-2 години осъзнах, че може би медицината не е за мен, защото ангажираността и страданието около мен щяха да бъдат много повече. Вярвах, че и двете не са моето. Решението дойде сравнително лесно, защото от оставащите фармация и стоматология, само едното беше медицинска дисциплина.
Спомням си обаче колко беше трудно да убедя родителите си, че синът им няма да е лекар. Не мисля, че към ден днешен някой от нас съжалява за това ми решение.

• Какво означава да си Ендошампион на България?

Тогава означаваше повече отколкото сега. Случи се 2 години след като завърших. Имах нужда от такова признание и беше доста приятно. С втората Ендоолимпиада не бях вече толкова ентусиазиран, просто бях защитил името си и то пред много по- сериозна конкуренция от хора, които сега са топ ендодонтисти в България.
Смятам, че връзката с хората, които ме познават като ендодонтист ,е много по-силна и това идва точно от тогава, защото колкото и да се е развила ендодонтията в България последните години, то сега има много “по-модерни” дисциплини от често наричаната скучна ендодонтия. Ендошампион е титла, която никой не може да ми отнеме, защото спечелих две от двете организирани ендоолимпиади. Знам обаче, че тя сама по себе си не ми върши никаква работа, ако не се развивам и не вървя напред.

• Можете ли да опишете основните принципи на ендодонтията и защо тя е важна за цялостното здраве на зъбите?

Основните принципи са, че когато зъбната пулпа (така наречения от пациентите- нерв) страда необратимо, цялото съдържимо на кореновите канали трябва да се отстрани, да се дезинфекцира максимално добре и да се запълни триизмерно с биоинертен материал.
Важността на ендодонтията идва от това, че повечето пациенти изпитват страдания основно от заболявания на зъбната пулпа. Това води до прибързани решения за вадене на много зъби, които нямат индикации за такова. А липсата на зъби в дългосрочен план е най-сериозният проблем на всеки пациент.
Стараем се хората да разберат, че дори усложнени състояния в ендодонтията, не трябва да водят до лесно взети решения за вадене на тези зъби. Зъбът, дори и понякога компрометиран, е най- оброто нещо, което човек може да има в устата си. Все още няма перфектно измислен заместител.

•Как управлявате собствената си дентална практика и как успявате да намерите баланс между практическата работа и обучението на други стоматолози?

Според някои хора- прекалено либерално, прекалено меко.
Имам желанието всеки да участва в процеса и да допринася за развитието на клиниката. Интересувам се и по-важното- съобразявам се с мнението на всеки по всеки въпрос.
Принципно мога да се представя като “YES MAN”.
Приемам, че хората в екипа ми трябва да се чувстват спокойни и на правилното място, да го усещат, а не да се чувстват застрашени, че ще бъдат наказвани, глобявани или нещо по-лошо.
Относно курсовете- балансът е много лесен. Клиниката ни отдавна е оборудвана с дентален микроскоп във всеки кабинет. Това ни позволява да показваме на екрани всичко, което се прави в момента и стоейки зад нас и слушайки, колегите се учат в реално време на реални пациенти и виждат всичко, което ги интересува.
Това е начинът, по- който всички наши специалисти са започнали още от ранните етапи на обучението си да се развиват и да научават новостите в денталната медицина. Този начин избрахме и за нашите обучения.


•Как вашият опит в управлението на денталната практика ви е помогнал да създадете Дамянов Дентал Академи и каква е основната цел на тази инициатива?

Дамянов Дентал Академи възникна повече като помощ към колеги, отколкото като типичната в днешни дни академия за курсове от различно естество. Последните години помогнахме на много приятели колеги в чисто дентални теми, но и не само. Страшно много колеги ни търсят за организация и съвети когато създават нова или разширяват старите си дентални клиники.
Основната цел е ясна. По- високо ниво в обслужването на всички пациенти. От денталните до много по-важните услуги за добавена стойност, които всяка дентална клиника трябва да усвои и въведе.

•Можете ли да споделите някои конкретни случаи или резултати, които демонстрират успеха на вашите техники за ендодонтия?

Няма наши или ваши техники в ендодонтията. Направена както трябва, тя просто работи. Процентът на успеваемост при нея дори при сложни диагнози и комплицирани случаи е над 80%
Да се спаси един зъб с ендодонтски усложнения трябва винаги да е първи избор пред нас, денталните лекари, колкото и привлекателна да е имплантологията.

•Освен любовта си към стоматологията, можете ли да ни разкажете повече за интереса си към английския футбол и планинарството?

Тук можем да говорим много и с огромен плам да ви разказвам за всички екскурзии по планините или с моето трето семейство, фен клуба на Арсенал в България.
В момента имам доста сериозен брой посетени мачове на живо на любимия ми Арсенал и чакам с нетърпение добрите години, които предстоят пред този отбор. Все пак е хубаво да виждаме и трофеи, нали!?
За съжаление в момента ангажиментите ми са доста и не ми остава много време да се подготвям физически за сериозни планински преходи, но съм заобиколен от приятели, с които рано или късно ще стигнем много високо, както в Европа, така и извън нея. Засега постиженията ми са скромни, само един четири хилядник и то доста лесен такъв.
Всички знаят, че в планината човек се чувства най-жив и преосмисля голяма част от важните неща, които са се случили в живота. Там просто всичко е друго. Разбираш фундаменталната истина, че сме само прашинка в плана на вселената и се смиряваш.
Може би само в океана и в космоса може да се чувстваш по- респектиран.

•В дългосрочен план какви са целите ви за развитие както в професионален, така и в личен план?

Това е много сериозен въпрос с изключително дълъг и сложен отговор. Отдавна съм осъзнал, че най-ценният актив на всеки един човек е времето и поради тази причина, както в личен, така и в професионален план смятам, че всеки трябва да отделя основната част от времето си за неща, които обича да прави.

Хората са толкова различни и няма еднакви желания, цели и мечти.

За да съм по-конкретен ще кажа, че докторите в нашата клиника имат възможността сами да изберат времето, в което работят на седмица и сами да определят къде да съсредоточат вниманието си в този етап от развитието си. Целта ми обаче е в клиниката работното време на всички в екипа на седмица да е съизмеримо с водещите държави в Европа. Нещо от порядъка на максимум 32-33ч на седмица.

В професионален план ми се иска да продължаваме да учим хората около нас (и пациенти и колеги) на принципите на денталната медицина. Все повече пациенти да повишават здравната си култура и все повече колеги да помагат за последното. Защото, когато са ни научили да бъдем лечители, са ни научили също и че профилактиката е най-доброто лечение. Нека обърнем повече внимание на това.

В личен план… Приоритетът за мен винаги е бил там. Голямата ми дъщеря ще стане на 11 години, малката на 8. Възпитанието им, превръщането им в добри хора и опита да разберем със съпругата ми желанията им и пътят им напред винаги ще надделява над професионалното ми развитие. Смятам, че добре съм съчетал тези неща в живота си, но нещата вкъщи за мен са най- важни!

Още по-краткия отговор на въпроса ви е, че и в личен и в професионален план моите лични цели са да накарам повече хора да преоткрият своя път и да им помогна да разберат, че трябва да правят нещата, които обичат и да преследват своите мечти.

#стоматолог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?