Студент върна 5000 лв., погрешка преведени по сметката му

Студент върна 5000 лв., погрешка преведени по сметката му
След като направил транзакцията, Мирослав Ангелов установил, че вместо вноската от 50 лв. и 50 ст., по сметката му има 1000 пъти повече пари – 5050 лв. Снимка: скрийншот, БНТ
A A+ A++ A

Студент по медицина от София върна 5 000 лв, погрешка преведени в банковата му сметка.

Преди няколко дни Мирослав Ангелов решил да погаси частично заема по кредитната си карта с месечна вноска от 50 лв. Прави го чрез ПОС-терминал в близката до дома му бензиностанция, разказва БНТ.

След като направил транзакцията, установил, че вместо вноската от 50 лв. и 50 ст., по сметката му има 1000 пъти повече пари – 5050 лв.

Мирослав Ангелов обаче не разбира веднага за грешката, която го направила по-богат. Преди това той и служителката подписват касови бонове и си ги разменят, както изисква процедурата. Не обръщат обаче внимание, че сумата е завишена.

Така Мирослав получава документ, който удостоверява, че е внесъл 5 000 лв. и от този момент нататък парите на практика стават законово негови.

Според проучването на БНТ, ако някой реши при подобен случай да задържи парите, няма как да бъде принуден да ги върне.

„Часове по-късно ми се обадиха от картовата организация и ми казаха, че по моята сметка е постъпила главоломна сума. В крайна сметка реших, че трябва да постъпя хуманно и да се върна парите, защото това може би шеще да коства годишната заплата на служителката," разказва студентът.

Мирослав Ангелов разказа, че тя дори пропуснала да му благодари, но той отдава това на изживения стрес.

След случката обаче студентът установява друг парадокс, който нарича чисто български. Удържат му 50 ст. за транзакция, която поправя тяхната грешка.

„Аз съм върнал парите, но те са ми удържали 50 ст. за грешката, т.е. аз си платих за грешката. Въпросът е принципен, не е за 50-те стотинки," разказва младежът.

Мирослав Ангелов обаче казва, че това няма да го спре да постъпва принципно и занапред. Просто защото така е възпитан.

#ПОС терминал #кредитна карта #транзакция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници