Лидерът на „Хамас" пристига в Газа

Лидерът на „Хамас" пристига в Газа
Ислямистката групировка на „Хамас" управлява Газа от 2007 г., след като спечели изборите през 2006 г. и наруши споразуменията си с „Фатах". Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Лидерът на палестинското движение „Хамас" Халед Мешаал ще посети в събота за първи път Ивицата Газа за 25-тата годишнина на движението.

Мешаал ще се срещне с лидерите на различни палестински групировки, като се твърди, че в Газа ще пристигне и палестинският президент и лидер на „Фатах" Махмуд Аба, отбеляза Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Мешаал ще влезе в Газа през Египет, но Израел не обърна особено внинамение на намеренията му. Говорителят на външното министерство в Йерусалим Игал Палмор каза единствено пред АП, че Израел не контролира кой влиза в Газа от Египет.

Мешаал ще остане там три дни, като целнта на неговото посещение е планираният за събота многолюден митинг. Платформата за него вече се издига, като централен елемент в ансамбъла е макет на ракета.

Ислямистката групировка на „Хамас" управлява Газа от 2007 г., след като спечели изборите през 2006 г. и наруши споразуменията си с „Фатах".

Халед Мешаал е роден в Западния бряг на река Йордан през 1956 г. Изселва се в Кувейт през 1967 г., като по-късно се премества в Йордания, откъдето навлиза в „Хамас".

Мешаал става политически лидер на „Хамас" през 2004 г., когато удар на израелската бойна авиация уби основателят на движението шейх Ахмед Ясин.

В устава на „Хамас" е записано, че цел на организацията е унищожаването на Израел.

#Хамас #Халед Мешаал #посещение #Ивицата Газа #Египет #Израел #Фатах #президент на Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници