Ефектен обяд за Никулден: Как да отбележим празника с ограничен бюджет
Никулден е един от най-обичаните и уважавани празници в България. На 6 декември православната църква чества Свети Николай Чудотворец, а традицията повелява на този ден да се приготви риба – обикновено шаран или друга морска риба. Въпреки това, не е необходимо да харчите много пари, за да подготвите вкусен и впечатляващ обяд. В тази статия ще ви предложим няколко идеи за ястия, които са както вкусни, така и достъпни.
Предястие: Салата "Шопска"
Съставки:
- Домати (2-3 броя)
- Краставици (1 брой)
- Червени чушки (1 брой)
- Лук (1 глава)
- Сирене (200 г)
- Магданоз (няколко стръка)
- Зехтин (или олио)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете доматите, краставиците и чушките на кубчета.
- Нарежете лука на тънки полумесеци.
- Смесете всички зеленчуци в голяма купа.
- Поръсете със ситно нарязан магданоз.
- Подправете със сол, черен пипер и зехтин (или олио).
- Разбъркайте добре и сервирайте.
Основно ястие: Шаран на фурна
Съставки:
- Шаран (1 кг)
- Лимон (1 брой)
- Чесън (3-4 скилидки)
- Магданоз (няколко стръка)
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио (за намазване)
Начин на приготвяне:
- Почистете шарана и го измийте добре.
- Натрийте рибата със сол и черен пипер отвътре и отвън.
- Нарежете лимона на кръгчета и ги поставете вътре в рибата заедно с няколко скилидки чесън.
- Намажете рибата с олио и я увийте във фолио.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
- Отстранете фолиото през последните 10 минути, за да получите златиста коричка.
- Сервирайте с гарнитура от варени картофи или ориз.
Десерт: Баклава
Съставки:
- Кори за баница (1 пакет)
- Орехи (200 г)
- Захар (2 чаши)
- Вода (2 чаши)
- Канела (1 ч.л.)
- Лимонов сок (сокът от половин лимон)
- Масло (100 г)
Начин на приготвяне:
- Натрошете орехите и ги смесете със захарта и канелата.
- Намажете дъното на тава с разтопено масло.
- Поставете два листа кори за баница и намажете с разтопено масло.
- Поръсете с част от ореховата смес.
- Повторете процеса, докато свършат корите и орехите.
- Нарежете баклавата на ромбове или квадрати.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
- Пригответе сиропа, като кипнете водата със захарта и лимоновия сок. Оставете да заври за 5 минути.
- Залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да престои поне 2 часа преди сервиране.
С тези прости и достъпни рецепти можете да подготвите вкусен и впечатляващ обяд за Никулден, без да се изръсите с много пари. Нека празникът бъде изпълнен с радост и уют
Още по темата:
- » Нутриционист: Не изхвърляйте най-голямата кост на рибата за Никулден
- » Никулденският шаран в Ямбол и тази година е по 8,50 лева за килограм жива риба
- » Българин се похвали с невиждан улов - световен рекорд за най-голям шаран СНИМКИ
Коментирай
Най-четено от
Любопитно
Последно от
Любопитно