Ефектен обяд за Никулден: Как да отбележим празника с ограничен бюджет

Ефектен обяд за Никулден: Как да отбележим празника с ограничен бюджет
A A+ A++ A

Никулден е един от най-обичаните и уважавани празници в България. На 6 декември православната църква чества Свети Николай Чудотворец, а традицията повелява на този ден да се приготви риба – обикновено шаран или друга морска риба. Въпреки това, не е необходимо да харчите много пари, за да подготвите вкусен и впечатляващ обяд. В тази статия ще ви предложим няколко идеи за ястия, които са както вкусни, така и достъпни.

Предястие: Салата "Шопска"

Съставки:

  • Домати (2-3 броя)
  • Краставици (1 брой)
  • Червени чушки (1 брой)
  • Лук (1 глава)
  • Сирене (200 г)
  • Магданоз (няколко стръка)
  • Зехтин (или олио)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете доматите, краставиците и чушките на кубчета.
  2. Нарежете лука на тънки полумесеци.
  3. Смесете всички зеленчуци в голяма купа.
  4. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
  5. Подправете със сол, черен пипер и зехтин (или олио).
  6. Разбъркайте добре и сервирайте.

Основно ястие: Шаран на фурна

Съставки:

  • Шаран (1 кг)
  • Лимон (1 брой)
  • Чесън (3-4 скилидки)
  • Магданоз (няколко стръка)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио (за намазване)

Начин на приготвяне:

  1. Почистете шарана и го измийте добре.
  2. Натрийте рибата със сол и черен пипер отвътре и отвън.
  3. Нарежете лимона на кръгчета и ги поставете вътре в рибата заедно с няколко скилидки чесън.
  4. Намажете рибата с олио и я увийте във фолио.
  5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
  6. Отстранете фолиото през последните 10 минути, за да получите златиста коричка.
  7. Сервирайте с гарнитура от варени картофи или ориз.

Десерт: Баклава

Съставки:

  • Кори за баница (1 пакет)
  • Орехи (200 г)
  • Захар (2 чаши)
  • Вода (2 чаши)
  • Канела (1 ч.л.)
  • Лимонов сок (сокът от половин лимон)
  • Масло (100 г)

Начин на приготвяне:

  1. Натрошете орехите и ги смесете със захарта и канелата.
  2. Намажете дъното на тава с разтопено масло.
  3. Поставете два листа кори за баница и намажете с разтопено масло.
  4. Поръсете с част от ореховата смес.
  5. Повторете процеса, докато свършат корите и орехите.
  6. Нарежете баклавата на ромбове или квадрати.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
  8. Пригответе сиропа, като кипнете водата със захарта и лимоновия сок. Оставете да заври за 5 минути.
  9. Залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да престои поне 2 часа преди сервиране.

С тези прости и достъпни рецепти можете да подготвите вкусен и впечатляващ обяд за Никулден, без да се изръсите с много пари. Нека празникът бъде изпълнен с радост и уют

#шаран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти