Традиционна рибна чорба за Никулден
Никулден е един от най-обичаните и почитани празници в България, посветен на Свети Николай Чудотворец. Традиционно се празнува на 6 декември и е свързан с риболовството и морето. Ето няколко бързи и типично български рецепти, които можете да приготвите за Никулден:
Пълнен шаран
Необходими продукти:
- 1 цял шаран (около 2 кг)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 домата или 400 г консервирани домати
- 1 чаша ориз
- 1 връзка магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
- Почистете шарана и го измийте добре.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в малко олио или зехтин.
- Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.
- Прибавете нарязаните домати и подправете със сол и черен пипер. Оставете сместа да къкри, докато оризът поеме течността.
- Напълнете шарана със сместа и го зашийте с конец.
- Поставете шарана в тава, добавете малко вода и печете във фурната на 180°C за около 1 час или докато рибата стане златиста и готова.
- Сервирайте пълнения шаран с резенчета лимон.
Рибна чорба
Необходими продукти:
- 500 г филе от бяла риба (например хек или мерлуза)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 домат или 200 г консервирани домати
- 1 червена чушка
- 1 скилидка чесън
- 1 литър рибен бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука, моркова, картофа и чушката на ситно.
- В тенджера загрейте малко олио и задушете лука, моркова и чушката.
- Добавете нарязания домат или консервираните домати и оставете да къкри за няколко минути.
- Прибавете рибното филе и налейте рибния бульон.
- Подправете със сол и черен пипер и оставете супата да заври.
- Варете на слаб огън около 20 минути, докато зеленчуците омекнат и рибата се свари.
- Накрая добавете нарязания магданоз и сервирайте гореща.
Боб с наденица
Необходими продукти:
- 500 г боб
- 1 наденица
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 домат или 200 г консервирани домати
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба във вода за една нощ.
- На следващия ден сварете боба до полуготовност.
- Нарежете лука, моркова и чушката на ситно и ги задушете в малко олио.
- Добавете нарязания домат или консервираните домати и червения пипер.
- Прибавете задушените зеленчуци към боба и варете още 20-30 минути.
- Нарежете наденицата на кръгчета и я добавете към боба.
- Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри още 10 минути.
- Сервирайте с нарязан магданоз.
Тези рецепти са не само вкусни, но и лесни за приготвяне, което ги прави идеални за празничната трапеза на Никулден.
Още по темата:
- » Никулден е! Традиции, поверия и обичаи за празника
- » Традиции и забрани на Никулден
- » Десетки хиляди се готвят да празнуват този петък: Топ 30 факта за Никулден
Коментирай
Най-четено от
Любопитно
Последно от
Любопитно