Тайната рецепта за коледна торта с 12 блата от тефтера на баба

Тайната рецепта за коледна торта с 12 блата от тефтера на баба
A A+ A++ A

Коледните празници са време за семейство, топлина и разбира се, вкусната храна. Няма нищо по-приятно от това да споделим специални моменти с близките си около масата, изпълнена с ароматни ястия и сладки изкушения. Един от най-обичаните десерти през този период е Коледната торта. Тази година ви предлагаме да опитате нашата традиционна рецепта за коледна торта с 12 блата, яйчен крем и поръсена с орехи – истинско кулинарно удоволствие, което ще зарадва всички ваши гости.

Необходими продукти:

За блатовете (12 броя):

  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 300 мл прясно мляко
  • 400 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 50 мл олио
  • Ванилия или ванилова захар

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 8 жълтъка
  • 200 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 пакетче ванилия
  • 200 г масло

За украса:

  • Орехи, смлени или нарязани на ситно

Инструкции:

Приготвяне на блатовете:

  1. Подготовка: Загрейте фурната на 180°C. Подгответе две тавички с диаметър около 20-22 см, като ги покриете с хартия за печене.
  2. Смесване на съставките: В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Добавете олиото и прясното мляко, след което постепенно добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес.
  3. Печене: Изсипете част от тестото в подготвените тавички и печете всеки блат около 10-12 минути или до златисто. Повторете процеса, докато изразходите цялото тесто, като ще получите общо 12 блата. Оставете блатовете да изстинат напълно.

Приготвяне на крема:

  1. Загряване на млякото: В тенджера загрейте половината от прясното мляко заедно с ванилията.
  2. Приготвяне на сместа: В друга купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавете останалото мляко и брашното, като разбърквате постоянно, за да избегнете образуването на бучки.
  3. Сваряване на крема: Постепенно добавете горещото мляко към яйчната смес, като продължавате да разбърквате. Върнете сместа обратно в тенджерата и гответе на слаб огън, като непрекъснато разбърквате, докато кремът се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да изстине леко.
  4. Добавяне на маслото: Добавете мекото масло на малки парчета към крема и разбъркайте до пълното му усвояване.

Сглобяване на тортата:

  1. Подреждане на блатовете: Вземете първия блат и го поставете на поднос или чиния за сервиране. Нанесете слой от крема върху него. Повторете този процес, като редувате блат и крем, докато използвате всички блатове.
  2. Финалният слой: Завършете с последния блат и намажете тортата с останалия крем отгоре и отстрани.
  3. Украса: Поръсете тортата с предварително приготвените орехи.

Отлежаване:

Оставете тортата да престои в хладилника поне няколко часа или за една нощ, за да може блатовете да поемат от крема и вкусовете да се смесят добре.

Насладете се на вашата домашна Коледна торта с 12 блата, яйчен крем и поръсена с орехи!

#торта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти