Добрев: България ще произвежда автобуси по три проекта, инвестирани отвън

Добрев: България ще произвежда автобуси по три проекта, инвестирани отвън
По думите на министъра единият проект е за автобус със стандартни батерии, а другият – с кондензатори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три проекта за инвестиции в производството на автобуси, два от които – за електроавтобуси, предстои да се случат в България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Това министърът направи при откриването на юбилейна изложба, посветена на 45-годишнината от основаването на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН, предаде БТА.

По думите на министъра единият проект е за автобус със стандартни батерии, а другият – с кондензатори.

Проектът за сглобяване на елекроавтобуси с батерии ще стартира във вторник в Брезник, посочи той.

„Разликата между двата е, че при батериите можеш да преминеш по-голям пробег, отколкото при кондензаторите, но за сметка на това кондензаторите се зареждат много бързо. Тези проекти са предпоставка за бъдещо развитие, както на Института по електрохимия и електронни системи, така и реализация на младите хора, които се занимават с тази развойна дейност“, уточни Добрев.

По думите му причината тези инвестиции да се случват в България, а не в някоя друга държава, е, че страната има добри развойни звена.

„Например инвестицията на PHTC – основният аргумент за това тя да се случи в България не бяха ниските данъци, въпреки че това със сигурност помогна. Причината бе много високото ниво на техническия университет, от който инвеститорът беше изключително възхитен“, каза министърът.

Той уточни, че 135 млн. евро е стойността на проекта за електробуси в първата му фаза, като последващата фаза предвижда и производство на компоненти в България и инвестицията ще бъде много по-голяма.

За останалите проекти все още няма конкретни цифри, добави Делян Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #автобуси #България #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Акценти

Инбет Казино