Северна Корея изстреляла балистичната си ракета успешно

Северна Корея изстреляла балистичната си ракета успешно
Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди 10:00 часа сутринта местно време. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Успешно е изстреляна ракета-носител „Инха 3” със спътник „Кванмьосон 3” на борда от западния севернокорейски полигон „Сохе”, съобщи официалната агенция на КНДР – КЦТА.

Спътникът, изстрелян в сряда сутринта, се намира на зададената орбита, се казва в съобщението, цитирани от ИТАР-ТАСС и АП, предаде БТА.

Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди 10:00 часа сутринта местно време.

САЩ, Южна Корея и Япония призоваваха Северна Корея да се откаже от изстрелването, смятано за замаскирано изпитание на ракета, която може да се използва за военни цели. Подобно изстрелване през април се оказа неуспешно.

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че южнокорейски военен кораб е засякъл изстрелването, но засега Сеул няма информация дали то е било успешно.

Япония съобщи, че част от ракетата е паднала западно от Корейския полуостров, а друга – източно от Филипините.

Токио вече изрази протест срещу старта, който е в нарушение на санкциите, наложени от ООН на Пхенян. Южнокорейският президент свика спешно заседание на съвета за сигурност.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в сряда следобед за консултации във връзка с изстрелването на ракетата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки свои източници в централата на световната организация.

Заседанието, свикано по искане на Япония, ще се състои в 11 часа местно време. Според източници на АФП заседанието е свикано и по искане на САЩ.

#Северна Корея #Южна Корея #Япония #САЩ #ракета #спътник #Сохе #КНДР #Корейския полуостров #ООН #Пхенян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"