Нов доматен протест – пред Съдебната палата

Нов доматен протест – пред Съдебната палата
Протестът е организиран от група граждани, участвали в демонстрацията на 24 ноември, която се проведе пред парламента. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Втори доматен протест ще се проведе на 12 декември (сряда) пред Съдебната палата от 16:30 часа.

Протестът е организиран от група граждани, участвали в демонстрацията на 24 ноември, която се проведе пред парламента, предаде БГНЕС.

Организаторите са внесли в Столична общиа уведомително писмо, в което са изложили целите на митинга.

„С присъствието си гражданите ще изразят своя протест срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. Участниците ще настояват за съдебна реформа в духа на препоръките, направени в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България“, се казва в писмото.

Във вторник един от организаторите беше извикан в Столичната дирекция на вътрешните работи и му бе връчен предупредителен протокол, който той отказа да подпише.

„Тъй като става дума за процедура за сплашване, възнамеряваме да сезираме прокуратурата за нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Ще се позовем на чл. 174а от закона, който предвижда наказателна отговор за онзи, който „с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи“ да се проведе събрание или митинг“, съобщават протестиращите.

Техните изисквания включват цялостна реформа във Висшия съдебен съвет, децентрализация на прокуратурата и действащ главен обвинител и граждански контрол върху съдебната система.

Слоганите на протеста са: „И Брюксел, и гражданите на София искат незабавна реформа в съдебната власт“, „Липсата на правосъдие = мафия, корупция и бедност“.

На митинга ще говорят Стелиян Стойчев, Николай Колев – Босия, Чавдар Чернев – човекът, който гладува пред сградата на Висшия съдебен съвет, и други хора.

„Този път няма да се хвърлят домати, а ще се подреждат на стълбите пред Съдебната палата. В случай че не бъдем чути, доматите ще полетят отново“, заявяват организаторите на протеста Пламен Даракчиев, Стелиян Стойчев и Веселка Банова.

#Съдебната палата #Столична община #Столичната дирекция на вътрешните работи #Висшия съдебен съвет #Брюксел #София #Николай Колев #Босия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници