Кунева: Ситуацията в КС е неуправляема

Кунева: Ситуацията в КС е неуправляема
Бившият еврокомисар и съпартийците й предлагат следващият кандидат за член на КС от квотата на парламента да бъде избран след публично изслушване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента ситуацията в Конституционния съд (КС) е неуправляема, заяви лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева.

„Страхотно зловоние се разнесе от избора на новите членове на КС“, каза Кунева в ефира на Нова телевизия в сряда сутринта.

„За разлика от останалите страни в Европа, у нас не се мисли, че не трябва да се стига до конфликти в която и да било сфера“, добави тя.

Бившият еврокомисар и съпартийците й предлагат следващият кандидат за член на КС от квотата на парламента да бъде избран след публично изслушване.

„Преди това обаче е хубаво да бъде създаден обществен съвет, в който да участват и неправителствени организации, университетски преподаватели и други представители на обществото. Те трябва да посочат трима кандидати и парламентът да реши кой от тях е най-подходящият“, обясни Кунева.

Тя призова въпросният орган да бъде свикан от председателя на парламента Цецка Цачева.

По думите й само подобни действия могат да спасят институциите от пълна разруха.

Лидерът на „България на гражданите“ коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор, като обясни, че задачите за наследника на Борис Велчев не са ясно формулирани.

Според нея е грешка, че и при тази процедура – по определяне на кандидатите за поста, гражданите нямаха възможност да задават въпроси.

„Трябва операция „Чисти ръце“ за всички, включително и за магистратите“, категорична бе Кунева.

Според нея пари за коледни надбавки за пенсионерите трябва да се намерят.

„Нали имаме 7 млрд. лв. излишък. Как тогава няма пари за надбавки и за майчински? И защо, от друга страна, има пари за бонуси за магистратите, а и субсидиите на партиите не са намалени?“, запита риторично Кунева.

Тя определи предстоящия на 27 януари референдум за ядрената енергетика в България като „празен лист хартия“.

„Според последното проучване на НЦИОМ едва 7% от българите казват, че им е ясно за какво става въпрос“, констатира Меглена Кунева.

Според нея трябва да се разясни на хората колко ще струва реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ и каква ще бъде цената на тока, ако се реши ядрената енергетика да продължи да се развива.

#Конституционния съд #КС #Меглена Кунева #България на гражданите #Европа #Цецка Цачева #председател на НС #главен прокурор #Борис Велчев #коледни надбавки #пенсионери #референдум #НЦИОМ #АЕЦ „Белене”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"