Манолова: ГЕРБ хвърлиха КС в пръстта

Манолова: ГЕРБ хвърлиха КС в пръстта
По думите й хората, които БСП издига, нямат шанс в това мнозинство, именно защото са независими и почтени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващите искат да издигат в Конституционния съд (КС) само удобни, послушни хора заради идеята на ГЕРБ да контролира всички власти в държавата, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

„Това шоу е разигравано от страна на управляващите. Нещата са сведени до абсурд, те са ирационални. Мнозинството няма полезен ход. Тези хора така и не успяха да издигнат един човек, който да отговаря на условията“, каза Манолова в ефира на БНР в сряда.

„Това е КС на Република България. Това е орган, който успя за тези години на преход да запази своя имидж. Сега ГЕРБ го хвърлиха в пръстта, омаскариха го“, посочи червеният депутат.

По думите й хората, които БСП издига, нямат шанс в това мнозинство именно защото са независими и почтени.

Манолова припомни предложението на нейната парламентарна група – Таня Върбанова и го определи като „изключително достойна кандидатура на БСП“.

Според нея номинацията на Екатерина Михайлова (ДСБ) би могла да се определи по същия начин.

Манолова заяви, че е напълно съгласна с мнението на лидера на червената партия – Сергей Станишев, че изборът за нов член на КС е предрешен от изпълнителната власт.

По думите й това е абсолютно доказателство, че правилата могат да бъдат и просто една фасада.

„В момента, в който Борисов посочи Стоянов за член на КС, стана явна фасадната демокрация. Предварително изпълнителната власт посочи кой ще бъде членът на КС, избран от НС. Правилата нямат никакво значение. И тази фасада на демокрация, изработена от мнозинството на ГЕРБ, падна“, коментира депутатът.

„Да дадем състезателност, това означава да я легитимираме“, добави Мая Манолова.

„Категорично не мога да се съглася с твърдението, че магистратите са такива. Не е така. Управляващите залагат на такива хора – които са зависими, правили са им услуги и могат да бъдат контролирани. Мислите ли, че нормален член има шанс“, попита риторично тя.

„Мнозинството на ГЕРБ взема решения извън парламента и правната комисия. Отнесете въпроса към изпълнителната власт. Правната комисия е марионетка в ръцете на изпълнителната власт в случая“, категорична е Мая Манолова.

#Мая Манолова #БСП #Коалиция за България #ГЕРБ #Сергей Станишев #Конституционния съд #КС #Екатерина Михайлова #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"